::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePohod po sejemski poti 2012

Od Jarbóla do Žunič!

 

Skozi Krajinski park Kolpa so speljane štiri pešpoti, po katerih se lahko obiskovalci kadarkoli sprehodijo sami, vsaj enkrat letno pa turistična društva ali Javni zavod KP Kolpa organizirajo vóden pohod. Vse poti so skozi vse leto redno vzdrževane.

 

V nedeljo 29. aprila smo obhodili polovico 22 kilometrov dolge sejemske poti- s startom pri izviru Jarbol v Podklancu in potem mimo številnih kulturnih in naravoslovnih znamenitosti (tudi med znamenitimi mogočnimi Ziljskimi vrbami) ob Kolpi pod Ziljami in Preloko, mimo številnih jezov in sedaj le enega mlina (ki sicer tudi ne obratuje) do Ivanušičevih v Dolnji Preloki, kjer je družina ob krajšem postanku pripravila tudi pogostitev pohodnikov.

 

Ostanki številnih jezov na Kolpi kar kličejo po obnovi: za vzpostavitev ugodnejšega naravovarstvenega stanja v reki bi bilo nujno dvigniti vodostaj, ki je v poletnih mesecih kritično nizek, pa tudi voda, ki mirno teče naprej bi lahko brez škode za naravo zagotavljala energijo za pogon malih hidroelektrarn ali tudi kakšnega mlina. V LEADER-LAS projektu: "Z obnovo mlinov do zelene energije" Občina Črnomelj kot vodilni partner z Občino Metlika in Javnim zavodom KP Kolpa skušamo pripraviti strokovne podlage in osnovno dokumentacijo za pridobitev koncesije in začetek postopka izgradnje malih hidroelektrarn.

 

Foto: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan

 

Datum novice 29-04-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner