::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveZeleni Jurij pri predsednikih

 

Vejice belokranjskih brez v roke predsednikov Slovenije in Hrvaške, župana Ljubljane in številnih drugih!
 
 
Mitološki zeleni Jurij mora v enem dnevu obiskati ves svet, prinesti pomlad, srečo, zdravje in veselje za vse leto.
 
Osnovnošolci iz Adlešič so za to porabili nekaj več časa in Juriju pomagali: zelene brezove vejice so prinesli dr. Ivu Josipoviču, predsedniku Republike Hrvaške in dr. Danilu Turku, predsedniku Republike Slovenije ter Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču. Pomagali so jim tudi tamburaši KUD Božo Račič Adlešiči in Krajinski park Kolpa, za kar so zaslužni v Društvu Slovensko-Hrvaškega prijateljstva ter RIC Bela krajina.
 
Na srečanju pri obeh predsednikih, ki ga tradicionalno organizira Društvo Slovensko-Hrvaškega prijateljstva so bili prisotni tudi številni slovenski in hrvaški gospodarstveniki in politiki. Poleg dr. Boža Dimnika, tudi slovenski veleposlanik v Zagrebu in Hrvaški veleposlanik v Ljubljani. Na obeh srečanjih je poleg predsednikov držav in predsednika društva zbrane nagovorila tudi županja Občine Črnomelj, srečanja na Hrvaškem pa se je udeležila tudi semiška županja.
 
Da so tokrat že 24-tič pripeljali obema predsednikoma Zelenega Jurija je najbolj zaslužen Jože Stegne, Viničan, ki je vložil veliko energije v dobre meddržavne odnose in promocijo Bele krajine. Prvič so Belokranjci Zelenega Jurija pripeljali tudi na Ljubljanski magistrat v mandatu županje Vike Potočnik, ki se je udeležila tudi tokratnega nastopa folklorne skupine.
Na obeh prireditvah so poleg Adlešičanov sodelovali tudi člani FS Turopolje iz Velike Gorice na Hrvaškem.
 
V Adlešičih je za Jurija veljal tudi ta stari rek:
"Kitice (vejice) s katerimi je bil opleten zeleni Jurij so dobre za to, da se odganjajo z njimi gosenke od repe in zelja. Samo maha se z njimi proti repi ali zelju, katero so napadle gosenke, ali pa se oemta ž njimi, pa projdejo".
(I. Šašelj: Bisernice iz Belokranjskega narodnega zaklada, 1906)  
Datum novice 26-04-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner