::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave3. Jurjev pohod po Grajski pešpoti

 

Jurjev pohod po Grajski pešpoti!
 
Tretji Jurjev pohod po Grajski pešpoti v Krajinskem parku Kolpa, 22. Aprila, je letos sovpadal tudi s Svetovnim dnevom zemlje. Začetki obeleževanja tega dneva segajo v leto 1963, ko je ameriški senator Gaylord Nelson pričel z aktivnostmi, da bi okoljska vprašanja prišla na dnevne rede aktualne politike. Ob tem dnevu posamezniki in številne okoljske organizacije pripravljajo najrazličnejše projekte, dogodke in prireditve, s katerimi želijo opozoriti na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Dan Zemlje se redno praznuje od leta 1970, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa vseskozi narašča. Sodelujoče organizacije se med seboj povezujejo v posebno omrežje Earth day Network.
 
Čistilno akcijo smo v Krajinskem parku Kolpa že imeli, tako smo na ta dan organizirali pohod, s katerim smo se spomnili okoljevarstvenih vprašanj in uživali v pristni naravi in kulturnih znamenitostih. Čeprav je malce aprilsko vreme pohodnikom ponagajalo, pa ni moglo pregnati dobre volje in prijetnega vzdušja. Približno 14 kilometrov dolga pot od Žuničev skozi Paunoviče in Miliče, Adlešičev do Kuzminega mlina v Pobrežju in nazaj do Starega poda je sicer trajala nekoliko dalj od načrtovanega časa. Pa ne zaradi težavnosti poti, pač pa zaradi gostoljubnosti domačinov, ki so pohodnikom ponudili okrepčila: prvič že takoj v Paunovičih pri Kikinih, potem pa v Miličih pri teti Zorki, pri Vukčevičevih in Mitrovih (Jakovac).
 
Čisto ozračje po dežju in zelenje ob Kolpi je obiskovalcem nudilo lep pogled na Kolpo, steljnike in vrtače. Na koncu je sledil še ogled Kuzminega mlina, kjer so posebej za to priložnost zmleli koruzno moko za udeležence pohoda. Tudi sicer si lahko obiskovalci skozi vse leto ogledajo mlin in kupijo različne moke, saj si Kuzmini prizadevajo obuditi dejavnost in s tem dopolniti turistično ponudbo.
 
V podu Šokčevega dvora je za to priložnost pripravila razstavo o Zelenem Juriju študentka Visoke šole za dizajn, smer vizualne komunikacije Maksima Čas. Razstava, ki prikazuje Zelenega Jurija z očmi mlade generacije je del raziskovalne naloge Slovenska mitološka bitja. Razstava bo na ogled do Dneva odprtih vrat KP Kolpa, ki bo 20. maja 2012.
 
Vabimo pa vas na naslednji pohod v nedeljo 29. aprila, ko se bomo odpravili po Sejemski poti (od Žuničev do Vinice). Zbor ob 9 uri v Žuničih pred Šokčevim dvorom.
 
Foto: Igor Grašak, Boris Grabrijan
 
Datum novice 22-04-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner