::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveJernej Kavšek - ORHIDEJE BELE KRAJINE

 

Tropske rastline v naši bližini!
 
Kukavičevke ali bolj popularno orhideje so ena najbolj zanimivih rastlinskih družin, ki rastejo skoraj povsod in tudi Bela krajina ni izjema. Njihov prvotni dom so tropska območja, ker pa so zelo prilagodljive, pa so se skozi evolucijo razširile po vsem svetu. Vseh kukavic je več kot 23.000.
 
Strokovnjaki v Sloveniji so doslej popisali že 90 vrst in podvrst kukavičevk, za Belo krajino pa njihovega točnega števila in ratišč ne poznamo. S tem vprašanjem se še posebej predano ukvarja mag. Jernej Kavšek, ki jih je doslej popisal že 33, med njimi pa so nekatere tudi izjemno redke. Lansko leto je Nejc po več kot 40 letih ponovno našel tudi Jadransko smrdljivo kukavico (Himantoglossum adriaticum). Svoje bogato znanje s tega področja nam je z velikim entuziazmom in zanosom predstavil v zanimivem predavanju v sredo 18. aprila v Adlešičih.
 
Zaradi velikega zanimanja bo predavanje "Orhideje Bele krajine" ponovljeno na Dnevu odprtih vrat KP Kolpa, ki bo v nedeljo 20. maja v Šokčevem dvoru v Žuničih (ob priložnosti Svetovnega dneva biotske raznovrstnosti - 22. maj in Mednarodnega dneva naravnih parkov - 24. maj). Predavanju bo sledil tudi ogled kukavic v okolici, saj so Žuniči eno pomembnejših rastišč kukavičevk v Beli krajini.
 
Da bi svoje vedenje o orhidejah še bolj približal širši javnosti je Jernej Kavšek ustvaril tudi spletno stran na kateri je celoten pregled njegovih opažanj in seveda tudi vse aktualne novosti http://www.orhideje-bk.eu.pn/index.html
 
In kot pravi Jernej Kavšek - uživajte v iskanju in opazovanju različnih kukavic, vendar jih ne trgajte in presajajte, saj jih boste s tem le uničili.
 
Fotografije kukavic Jernej Kavšek, fotografije dogodka Boris Grabrijan, Tončka Jankovič
Datum novice 19-04-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner