::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePOLOJNIK NA KOLPI

 

Polojnik (Himantopus himantopus)
 
V ponedeljek 16. aprila smo prvič opazili skupino štirih polojnikov na reki Kolpi. Ves dan so se zadrževali v okolici Kuzminega mlina v Pobrežju. Čeprav ta vrsta ni običajna v sladkih vodah, pa so že bili opaženi v severovzhodni Sloveniji. Očitno so polojniki, ki so naredili postanek v preletu, na Kolpi uživali.
 
Polojnik je tipična solinska ptica. Pojavlja se na obalnih močvirjih od Portugalske do Grčije. V Sloveniji je registrirano prvo gnezdišče leta 1990 v Sečoveljskih solinah. V Krajinskem parku Sečoveljske soline ocenjujejo, da je od prvih pojavov do danes populacija narasla na približno 50 parov teh zanimivih ptičev. Na solinah je prisoten od aprila do septembra. Najbolj številen je na opuščenih solinarskih poljih imenovanih Fontanigge (v okolici Muzeja solinarstva).
 
Polojnik ima med vsemi evropskimi pticami najdaljše noge glede na trup. To okoli 36 - 40 cm veliko ptico bele barve s črnim hrbtom in z dolgimi rdečimi nogami ter dolgim, ravnim kljunom ne moremo zamenjati z nobeno drugo vrsto. Ponavadi leti nizko nad vodo z rahlo "visečimi" nogami. Hrani se najraje v do 20 cm globoki vodi solnih polj, očitno pa ta isto sedaj poskuša tudi na Kolpi.
 
Polojnik spada med ogrožene vrste ptičev, zato mu velja posebna skrb v želji po ohranitvi populacije v ugodnem stanju.
 
FOTO: Igor Grašak, naravovarstveni nadzornik KP Kolpa
 
Datum novice 16-04-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner