::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDelavnica pisanja Adlešičkih pisanic

 

PISANKO TI DAM, KER TE RADA IMAM
 
… je bil pogost napis na Adléšički pisánici, saj so jih dekleta podarjala svojim dragim.
 
Pri koncu 40 dnevnega posta (korizme) smo in bliža se Velika noč. Na veliki petek bomo barvali jajca – pirhe. V Adlešičih pa jajc ne barvajo ampak jih pišejo: s pisačem ali pisalko, v kateri je čebelji vosek, se pišejo ornamenti na jajčno lupino. Voščena obloga prepreči barvi , ki jo pozneje uporabimo za obarvanje jajca, dostop (tako ostane lupina na tem mestu neobarvana!). Ko po prvem barvanju, v raztopini barve iz krep papirja v mrzli vodi, jajca posušimo, jih pišemo ponovno,  še po rdeči barvi. Nato jih skuhamo v črni tekstilni barvi in še vroče očistimo  voska. Za kratek čas jih pustimo,  da se pisanke posušijo, nato pa skozi jajce napeljemo rdečo volnena nitka, s katero se pisanica varno prenaša.
 
Včasih so v Adlešičih barvali z barvilom čebulnih listov, a napredek je prinesel svoje… industrijsko barvo. Tudi so bila včasih jajca polna in kuhana, saj jih je družina pojedla za velikonočni zajtrk – danes so pisanice največkrat spominek in jih pred pisanjem izpihamo – izpraznimo.
 
Tudi udeleženke (tokrat so sodelovale le žene in dekleta) delavnice pisanja pisanic v Adlešičih so naredile zelo lepe pisanice, čeprav se jih je večina tega opravila lotila prvič. A gotovo ni bilo težko, saj sta jih skozi skrivnosti vrhunskega pisanja pripeljali mojstrici Anica Cvitkovič-Stipaničeva in Tončka Jankovič-Miljekova. Prihodnjič lahko te spretnosti naučijo tudi Vas.
 
O Velikem petku je v Bisernicah Ivan Šašelj zapisal Adlešiško vražo:
»Ako je ta dan lepo vreme, bo potem vse leto zemlja ugodna za vsako delo. Ako pa dežuje, bo sušno leto in slive bodo pišive (črvive)«.
 
Pa počakajmo do petka in letošnja letina nam bo bolj jasna.
 
Foto: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan
 
Datum novice 02-04-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner