::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKolpa zmrzuje

 

V hudih zimah Kolpa zamrzne!
 
Letošnja zima kar ni hotela priti, sedaj ko jo pa končno imamo pa je hitro pokazala ostre zobe.
Ob zelo nizkih temperaturah, kakršnim smo priče te dni zamrzne tudi reka Kolpa. Na kulturni praznik točno opoldne smo v Pobrežju nad jezom namerili na globini 1 metra 0.1 st. C. Kolpa je praktično v celoti poledenela - ledeno skorjo pa je prekrila snežna odeja. Ob našem obisku je po ledu stekla lisička, a mi smo jo spremljali le po strugi na jezu nad Kuzminim mlinom, saj v trdnost ledene skorje še nismo prepričani.
 
Nazadnje smo po ledu na Kolpi hodili leta 2009, sicer pa zamrzne, da je varna za hojo (ali celo za vožnjo!) vsakih 15-20 let.
 
Starejši vaščani Adlešičev pomnijo, da so leta 1947 po Kolpi vozili z voli vpreženimi v sani polnih drv, v začetku 50-ih let prejšnjega stoletja pa je šel po ledu na Kolpi tudi svatovski sprevod več kilometrov (iz Kuničev na Hrvaškem v Fučkovce v Sloveniji). Kljub debelemu ledu velja previdnost, saj je led ob izvirih ob Kolpi tanek, saj je temperatura vode v studencih višja (navadno okrog 8 st. C).
 
V bližini izvira Vumol pod Adlešiči se je leta 1947 zgodila nesreča, ko sta utonili Čavičevi dekleti iz Hrvaških Mržljakov, ki sta se vračali od božične polnočnice v pravoslavni cerkvi v Slovenskih Miličih (na dan ko katoliki praznujemo Svete tri kralje). Kljub temu, da je bil led na Kolpi zelo debel in trden, je bila skorja pri studencu tanka in po udoru se dekleti nista izkopali iz ledene reke; vprežna živina pa je nadaljevala pot domov. 
 
Tudi ti dnevi so primerni za obisk zavarovanega območja Krajinski park Kolpa, pridite!
 
Datum novice 08-02-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner