::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDelavnica filcanja volne na Vinici

Ovčereja je bila v  Beli krajini vedno pomembna panoga. Nekoč so majhni tropi na kmetiji oskrbovali družino z mesom volno in krznom, nekaj dohodka pa je družina pridobila tudi s prodajo jagnjet. Danes se je ta panoga ponovno vrnila v Belo krajino in zopet lahko na pašnikih opazujemo igriva jagnjeta. Eno najtežjih opravil za rejce je striženje ovac, to pa se opravi ko hruške cvetijo in ko hruške medijo. Volna največkrat konča v smeteh, v najboljšem primeru jo po nekaj centov za kilogram ovčerejec proda v predilnico. V Krajinskem parku Kolpa že drugo leto z delavnicami polstenja (filcanja) ovčje volne navdušujejo prebivalce za vse večji izkoristek domače, naravne volne.

Tokrat so na pobudo Viniških preslic – sicer članic TŠD Vinica, ustvarjalno delavnico imeli prav na Vinici. 12 udeleženk je filcalo mila in torbice. Udeleženke so po mnenju mentorice Tončke Jankovič v triurni delavnici pokazale izredno kreativnost, predvsem pa dobro voljo. Nastali so prvi izdelki in če bodo tečajnice vztrajale lahko spretnost razvijejo v vrhunsko obrt, ki bo poleg zadovoljstva prinesla tudi zaslužek.

 

Datum novice 10-11-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner