::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDržavno tekmovanje v striženju ovac

Državno tekmovanje v strižnji ovc letos v Semiču

 
Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, revija Drobnica, Javni zavod Krajinski park Kolpa, Društvo rejcev drobnice Bele krajine, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in KGZS – KGZ Novo mesto so v soboto 1. oktobra priredili 16. državno tekmovanje v strižnji ovc.
Na otvoritvi so tekmovalce in občinstvo nagovorile vse tri belokranjske županje: Renata Brunskole, Mojca Čemas Stjepanovič ter Polona Kambič, ki je tekmovanje tudi odprla s tem da je tudi sama prijela za škarje in delno ostrigla eno ovco.
Poleg tekmovanja, ki je potekalo v dveh kategorijah – ročne škarje in strižni strojčki, v obeh kategorijah pa so sodelovali moški in ženske. Ponovno je osvojil naslov državnega prvaka v striženju ovc z električnimi škarjami Alojz Novak, ki je s pribitki vred porabil dobrih 14 minut za striženje 10 ovac v finalu in prehitel sicer za nekaj sekund hitrejšega Andreja Škibina, ki pa je dobil slabšo oceno on tako pristal na drugem mestu. Tretje mesto je zasedel Pavel Novak.
V kategoriji strižcev z ročnimi škarjami so se pomerili trije tekmovalci, najhitrejši pa je bil
Andrej Škibin, ki je v 18 minutah in 16 sekundah ostrigel tri ovce. Sledila sta mu Mojca Noč in Franc Kalister, oba pa sta pred leti že osvojila najboljše mesto.
Sočasno je potekal tdui 9. državna razstava drobnice in - specializirana 2. državna razstava belokranjske pramenke. Čeprav je avtohtona pramenka najbolj razširjena prav v Beli krajini, pa smo tokrat prvič lahko primerjali tako številne reje tudi na enem mesto.V imenu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je priznanja najboljšim rejam ovac in koz v Sloveniji v lanskem letu podelila državna sekretarka mag. Tanja Strniša, pomagala pa sta ji tudi županja Semiča Polona Kambič in Jože Simončič v.d. direktorja KGZ Novo mesto. Tokrat so najboljše ocene prejeli Jurček Konjar, Vera Lipičar, Simon Prekoršek, Peter Žemva, Uroš Macerl, Bojan Mohorič, Rudi Lakota, Peter Selakovič in Srečko Koren. Vsako leto se ocenijo vse reje v okviru devetih rejskih programov.
Priznanja pa so prejeli tudi lastniki najlepših živali belokranjske pramenke: za najlepšega ovna Jože Gešelj, drugi in tretji sta bila Peter Selakovič in Izidor Grabrijan. Najbolje ocenjeno ovco je pripeljal: Simo Selakovič, drugi in tretji pa sta bila Izidor Grabrijan in Simo Selakovič.
 
Na prireditvi so bile na številnih stojnicah predstavljene najrazličnejše dejavnosti v povezavi z rejo drobnice in kmetijstvom. Tako je bilo mogoče videti in pokušati predelavo mesa, mleka in volne drobnice. Najmlajši, pa tudi manj mladi pa so bili zelo navdušeni nad delavnico polstenja (videti pa je bilo mogoče tudi predenje, pletenje in šivanje), ki jo je z mojstricami iz okolice Adlešič pripravil Javni zavod Krajinski park Kolpa.
 
Boris Grabrijan
 
 
Datum novice 03-10-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner