::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSkupnost zavarovanih območij

Upravljavci slovenskih zavarovanih območij ustanovili skupnost!

 

Da bi sodelovanje med upravljavci naravnih parkov in drugih zavarovanih območij narave steklo še bolje se je 11 upravljavcev (razen treh izjem so vsi javni zavodi) zavarovanih območij odločilo, da sodelovanje institucionalizira s podpisom dogovora.

 

Problematika dolgoročnega stabilnega financiranja, politike, ki bi trajnostno zagotavljala upravljanje zavarovanih območij narekuje, da se maksimalno izkoristijo notranje rezerve in razpoložljivi človeški ter materialni potenciali. Od skupno 44 krajinskih parkov, treh regijskih parkov in 1 narodnega parka (podatki ARSO)v Sloveniji ima profesionalno urejeno upravljanje le 11 zavarovanih območij, pa še tam se srečujejo s težavami.

 

Da bi skrb za naravo v bodeče imela večjo veljavo in razumevanje države, naj bi skrbela tudi ustanovljena skupnost, ki ji dogovor nalaga naloge organizacije tematskih delavnic, strokovnih posvetov, oblikovanja skupnega spletnega portala, promocijskih aktivnosti in publikacij, predvsem pa oblikovanja skupnih stališč do naravovarstvenih vsebin, izvajanja projektov in udejstvovanja v mednarodnih aktivnostih, kakor tudi vseh drugih aktivnosti, ki bi pripomogle k učinkovitejšemu upravljanju.

 

Podpis dogovora, ki je sovpadal s 1. srečanjem zaposlenih v zavarovanih območij je potekal v Krajinskem parku Ljubljansko barje 20. oktobra 2011. Dež in sneg sta sicer preprečila nekatere načrtovane aktivnosti, a zaposleni v zavarovanih območjih so poleg uvodnih predavanj in predstavitve zavarovanega območja gostitelja (Ljubljansko barje) spoznali tudi Tehniški muzej v Bistri.

 

Strokovna in družabna srečanja bo v bodoče organiziral vsakokrat drug upravljavec, prihodnji bo tako verjetno v Krajinskem parku Kolpa.

 

Datum novice 20-10-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner