::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveMednarodno sodelovanje KP Kolpa

Kolpa in Kupa sta eno... in tudi ljudje na obeh bregovih imajo veliko skupnih točk!

 

V okviru mednarodnih promocijskih aktivnosti in na željo Društva za ohranjanje naravne in kulturne dediščine ZORA, Prilišće, je Javni zavod Krajinski park Kolpa v petek 16. septembra obiskal Prilišče na Hrvaškem in pripravil prikaz dela mehanizacije s katero upravlja javni zavod. Sosedom smo tako ob prikazu pomagali urediti dostopno pot od vasi do Kolpe in poljsko pot do Dolnjega polja, okolico cerkve sv. Leonarda in podobno. V večernem delu pa so krajani sosednje občine Netretić podrobneje spoznali zavarovano območje Krajinski park Kolpa, delo javnega zavoda, aktivnosti prebivalcev parka. Ne le skozi predavanje, pač pa tudi skozi razstavo izdelkov nastalih na različnih delavnicah in skozi filmski material posnet v produkciji KP Kolpa ali v sodelovanju z RTV Slovenija. Udeleženci prikaza in večerne predstavitve so bili nad videnim zelo navdušeni ter še bolj odločeni, da morajo vztrajati pri zavarovanju naravne in kulturne dediščine in od svoje Vlade in Županije izposlovati podobno ustanovo kot je Javni zavod KP Kolpa, ki bi skrbela tako za varstvo narave, kulturno dediščino, kakor tudi za številne prepotrebne aktivnosti s prebivalstvom tega demografsko ogroženega območja.

 

Že 13. avgusta pa je društvo Zora v okviru projekta "Mladi na delu,", v katerem sodeluje tudi KP Kolpa pripravilo "Piknik na Šengenski meji", ko je bil za en dan ponovno odprt mednarodni mejni prehod na Kolpi v Jakovinih in ob izviru Potok, saj so številni Preločani prepešačili reko. Ob prijetnem druženju smo skupaj evidentirali tudi dva bodoča predloga za naravne vrednote bodočega "Parka prirode Pokuplje" - impozanten, lepo obzidan (a ogrožen!) izvir Potok in vrbo izrednih dimenzij v bližini studenca, ki je prav tako vredna zaščite. Glavni promotor vseh aktivnosti na Prilišču je Nikola Volović.

 

Prebivalci na obeh bregovih reke so vedno vedeli povedati, da je Kolpa čeprav včasih težko prehodna, ljudi bolj povezovala kot pa razdvajala. In tudi vzpostavljena meja po osamosvojitvi ni pretrgala teh vezi. Društvo Zora si je v svojem programu dela zadalo nalogo vzpostaviti podobno zavarovano območje ob reki Kolpi, kot je to že na slovenski strani. Projekt je podoben izziv kot je bila skupna odločitev pred stotimi leti o gradnji mostu Žuniči-Prilišće, katere glavni akterji so bili na slovenski strani Peter Starešinič-Mikčev iz Žunič, Iguman Teofan Vukčevič iz Marindola in nadučitelj v Adlešičih Božo Račič-Kume in tudi številni krajani iz Prilišća. Resda 32 let pozneje zgrajeni most ni bil tako impozanten kot idejna zasnova iz leta 1923, a je vseeno dolga leta dobro služil svojemu namenu, po njegovem propadu pa je bil 1984 leta zgrajen nov most kjer je sedaj tudi maloobmejni prehod.

 

Datum novice 19-09-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner