::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveMetulji - inventarizacija v KP Kolpa

Metulji kot indikator biotske pestrosti v naravnem okolju in kulturni krajini!

 

V okviru mednarodnega projekta, ki ga izvajajo partnerji Kozjanski regijski park, Narodni park Risnjak iz Hrvaške in Krajinski park Kolpa, se izvajajo tudi različne študije biotske raznovrstnosti.

 

Vse od aprila že poteka naloga floritičnega popisa na devetih lokacijah v KP Kolpa – pretežno v območju visokodebelnih travniških sadovnjakov ali v njihovi bližini. Želja je bila vključiti površine z najrazličnejšimi rabami in na celotnem območju parka, saj so mikrolokacije med seboj precej različne. Pričeli pa smo tudi s popisom metuljev. Na osmih lokacijah popisujemo dnevne metulje, na dveh mestih pa je bilo opravljeno tudi nočno štetje metuljev.

 

Rezultati obeh nalog bodo opisani v poročilih do konca leta, že sedaj pa opažamo veliko pestrost flore in metuljev, tudi z nekaterimi resnično izjemnimi primerki. Žal pa stanje na vseh lokacijah ni idealno (med njimi tudi naravni spomeniki), saj način rabe pogojuje biotsko pestrost.

 

Največja pestrost flore in vrst metuljev se po dosedanjih opažanjih pričakuje na območju naravnega spomenika Vrhovske vrtače.

 

Študije biotske raznovrstnosti ne govorijo le o stanju v samem zavarovanem območju pač pa tudi širše.

 

V avgustu pa bo Matjaž Jež v okviru »Evropskih noči nočnih metuljev« izvedel že četrto opazovanje nočnih metuljev na lokaciji pri Radenskem kalu

 

Datum novice 18-08-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner