::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePetrovo v Miličih

 

Praznik pravoslavne skupnosti v KP Kolpa!
 
Uskoška srbska skupnost, ki se je ohranila na območju Krajinskega parka Kolpa ima cerkev v vasici Miliči (druga pravoslavna cerkev v Beli krajini pa pripada prvotno črnogorski skupnosti na Bojanjcih). Cerkev svetega Petra in Pavla ja bila postavljena na hrib nad Miliči pred več kot stotimi leti, pred dvema letoma pa so temeljito obnovili njene temelje.
 
Pred tem je bila njena predhodnica - cerkev svetega Petra - na hribu nad Paunoviči, v Miličih pa je bila kapelica svetega Štefana, tako da je tudi novozgrajena mrliška vežica posvečena temu svetniku, saj stoji na njenih temeljih.
 
Praznik svetega Petra in Pavla je pravoslavna skupnost praznovala v torek 12. julija, ko je bilo v Miličih svečano bogoslužje, ki ga je vodil Mihajlo Miodrag Vukčevič, domačin iz Marindola, ki je danes predstojnik samostana Gomirje na Hrvaškem. Sicer pa je pop v fari Moravice (R Hrvaška) kamor spadajo tudi Miliči Jelenko Stojanović.
 
Kljub delavniku se je na žegnanju zbralo veliko domačinov in pripravljena je bila manjša veselica. Velikega slavja (ki je bilo pred desetletji znano daleč naokoli) pa ob tej priložnosti ne pripravljajo že leta, saj se je prav na ta dan leta 1974 tukaj zgodila huda prometna nesreča z več smrtnimi žrtvami, ko se je avtobus vernikov prevrnil v bližnjo vrtačo.
Datum novice 13-07-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner