::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveBogastvo različnosti - petje za medkulturni dialog v Beli krajini

Petje v Adlešičih je najmanj tako priljubljeno, kot dobra »janječa pečenka« (v krušni peči spečeno jagnje) in »povitica« (slana pogača iz vlečenega testa, polžasto zavita in pečena).  Adlešičan se s pesmijo rodi in jo vse življenje nosi s seboj. Tako so  v torek, 28.oktobra zvečer, še pred pričetkom študijskega krožka Vezenje v Beli krajini, Adlešiške pevke Kresnice ter članice Društva kmečkih žena Adlešiči, prepevale tudi ruske pesmi.

 

Pod mentorstvom profesorice glasbe Irine Kolar, ki je v Slovenijo prišla pred devetimi leti iz Ukrajine, je dobro uro, kolikor je trajala delavnica, po Adlešičih odmevalo: Vdolj po ulice metelica mjetjot; Katjuša; Tonkaja rjabina in Kalinka. Še dobro, da je Irino pripeljal Tadej Fink – strokovni delavec s področja kulture na ZIK ÄŒrnomelj: tako se je slišal vsaj eden moški glas.

 

Petje za medkulturni dialog je del projekta Bogastvo  različnosti- medkulturni dialog v Beli krajini, katerega nosilec je Zavod za izobraževanje in kulturo ÄŒrnomelj. Projekt financirata Ministrstvo za notranje zadeve in Evropski sklad za vključevanje državljanov tretjih držav.Namen projekta Bogastvo različnosti – medkulturni dialog v Beli krajini je poudariti pomen in prednosti medkulturnega dialoga pri krepitvi razumevanja in spoštovanja drugih kultur, veroizpovedi, prepričanj, narodnosti, jezikov. Program je namenjen priseljencem iz tretjih držav, ki živijo v Beli krajini in širše v JV regiji, ter seveda vsem generacijam večinskega prebivalstva regije.Namen programa ni samo, da priseljenci predstavijo značilnosti svoje dežele in kulture, ampak tudi to, da se bolje spoznajo  in povežejo med sabo, sami bolje spoznajo tukaj živeče ljudi, navežejo nove stike in tako prispevajo k boljši integraciji v lokalno okolje.

 

Delavnica je potekala v prostorih Javnega zavoda Krajinski park Kolpa, kjer gostuje nova Točka vseživljenjskega učenja v okviru projekta CVŽU- Dolenjska in je del dobrega sodelovanja dveh javnih zavodov na tem področju.

 

Datum novice 29-10-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner