::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveRazloško Petrovo c NP Risnjak (HR)

 

Na izviru reke Kolpe!
 
V majhni vasici Razloge, v Gorskem Kotarju, pod katero izvira reka Kolpa, tradicionalno pripravljajo žegnanje na Petrovo. Pravzaprav so zabavne aktivnosti in maša na nedeljo, ki je temu prazniku najbližja. Čeprav v Razlogah živi trenutno le 5 ostarelih prebivalcev, pa velika cerkev in šola pričata o nekoč pomembni moči te vasi. Vseeno pa se na ta dan zbere večina nekdanjih prebivalcev, ki so danes razseljeni po vsem svetu in pripravi semenj ter veselico.
Razloge so dobile ime po tem ker je včasih tukaj vodila stara tovorna pot iz Reke na Kranjsko in so na tem mestu po hudem vzponu počivali in "razlagali konje".
Tokrat je pri dogodku sodelovala tudi uprava Nacionalnega parka Risnjak in organizirala voden pohod do izvira Kolpe, v Razlogah pa je bila v okviru projekta IPA "Od vijeglavke do soka" postavljena informativna stojnica, na kateri so rezultate svojega dela predstavljali partnerji NP Risnjak, Kozjanski regijski park in Krajinski park Kolpa.
Izvir Kolpe si je v organizaciji javnega zavoda ogledala tudi skupina prebivalcev KP Kolpa. Za večino je bil to prvi stik z Kolpo v Gorskem Kotarju.
Kolpa izvira v tesni globeli, 321 metrov nad morjem, voda pa na površje prihaja iz globokega kraškega sifona, ki še ni v celoti raziskan, saj se je potapljačem doslej uspelo spustiti "le" do globine 160 metrov. Temperatura vode je konstantna skozi vse leto - 7 st. C. Celoten tok Kolpe od izvira do izliva v Savo pri Sisku meri 292 km, na mejnem območju med Slovenijo in Hrvaško teče v dolžini 118 km, v zavarovanem območju KP Kolpa (Prelesje- Dragoši) pa je njen tok dolg 50 kilometrov.
Datum novice 03-07-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner