::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveOb kresi se dan obesi

 

Ivanje ali Kres!
 
»Na ivanje zvečer in po noči dekleta tudi kresujejo – to je - popevajo pred hišami ivanjske pesmi. Ta dekleta se imenujejo kresnice. Navadno se zbero po štiri dekleta – pevke in si privzemo dečaka, ki piska na piščal, med tem ko one pojo. Ta se imenuje piskar. Ena kresnic pa nosi košarko, v katero spravljajo darove, ki jih dobijo za kresovanje, navadno jajca in novce. Pojo pa tako, da za vsako kitico ponavljajo: Daj Bože dobro leto … ali Daj bog, Marija daj dobro leto …« Je zapisal Ivan Šašelj v Bisernicah leta 1906. V Bisernicah II leta 1909 pa je zapisal, da ga je to leto na kresno noč v farovžu v Adlešičih obiskalo kar 8 skupin kresnic.
 
In ni se veliko spremenilo. Adlešiške Kresnice iz KUD Božo Račič, ki ohranjajo staro ljudsko izročilo so kresovale tudi letos in obiskale veliko domačij v Adlešičih in okolici. V Adlešičih se ta tradicija ohranja neprekinjeno že stoletja. Ker vse fare ne morejo obresti vsako leto obiščejo nekaj vasi.
Kresnice se ustavijo pred hišo, pred katero je pripravljeno "kolo" (krog iz ivanjih rož=kresničevja in orlove praproti), saj je to znak da jih gospodinja pričakuje. Stopijo v krog in zapojejo "Bog daj, bog daj dober večer ..." V pesmi opevajo lepo in pridno gospodinjo in jo spomnijo, da imajo veliko hoda in malo zaslužka ... Ko jih gospodinja obdari z jajci in denarjem se ji s petjem zahvalijo "... za ta lipi dar...". Gospodinja kresnicam ponudi še pijačo in jedi. Kresnice pojejo pesem "s pretekanjem", spremlja pa jih "piskač", ki ves čas piska na piščal - kresna pesem se namreč ne sme prekiniti - če bi se kresnice zmotile in bi se pesem prekinila (in to bi prineslo smolo, nesrečo), piskač pa skrbi, da "glasba" teče neprekinjeno (torej prinaša srečo).
Letos so kresnice vztrajale skoraj do druge ure zjutraj, ko so šle "gratuljirat Otujčevemu Vančeku - Ivanu Veseliču" na Vrhovce.
 
Tako kot nekoč, tudi mi verjamemo, da nam bodo kresnice prinesle srečo in veselje k hiši, polja pa nam bodo bogato obrodila, zato smo na območju Krajinskega parka Kolpa obiska kresnic zelo veseli in jih pričakujemo tudi prihodnje leto... in tudi leta v naprej.
 
 
Datum novice 24-06-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner