::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveLAN od semena do gvanta - zaključna konferenca projeta VURP - partnerstva

 

Lan je lan, z njim je dela leto in dan...
 
Te dni bodo minila tri leta od pričetka projekta "Odpiranje sistemov izobraževanja in usposabljanja v širše okolje - Partnerstva. Vseživljenjsko učenje za razvoj podeželja. Partnerji so pred zaključkom projekta za Ministrstvo za šolstvo in šport in širšo javnost pripravili zaključno konferenco na kateri so bili predstavljeni rezultati in potek aktivnosti na projektu. Cilj je bil izobraziti čim večji krog mentorjev in zainteresirane javnosti za postopke pridelave in predelave lanu.
 
Čeprav je projekt potekal na celotnem območju bele krajine pa je bila glavnina aktivnosti skoncentrirana na širšo okolico Adlešič saj so tu znanja o teh postopkih najbolj živa. Od skupne vrednosti projekta 170.000 €, je KP Kolpa participiral na nekaj več kot 50.000 €. Velika večina denarja je bila namenjena avtorskim pogodbam za mentorje in mojstre, ki so izdelali orodja, v manjši meri pa za materialne stroške in stroške dela na projektu.
Izdelanih (ali nekaj restavriranih starih orodij) je bilo 51 novih orodij za vse faze predelave lanu, sodelovalo je vsaj 24 mentorjev, 4 mojstri za izdelavo orodij, skupaj pa je v vseh postopkih pridelave in predelave lanu sodelovalo več kot 1.000 ljudi.
 
Ob zaključni konferenci so bile odprte tudi tri razstave: razstava orodij za predelavo lanu in fotografije posameznih faz dela, tradicionalni izdelki iz lanu, razstava vezenin iz študijskih krožkov, razstava novih modernih izdelkov iz lanu (ti bodo nastajali še do konca avgusta, ko se projekt dejansko zaključi) in razstava jedi, ki so jih nekoč pripravljali težakom na polju. Vse razstave (razen kulinarične, ki je bila obiskovalcem konference ponujena na sprejemu) bodo odprte tudi v času Jurjevanja.
 
Z zaključkom projekta, pa se delo na področju obujanja pridelave in predelave lanu ne bo zaključilo, saj bo KP Kolpa z aktivnostmi nadaljeval. Lan je pomembna in naravi prijazna industrijska rastlina saj za pridelavo ne potrebuje gnojil in kemičnih sredstev ter le minimalno obdelavo tal, produkt pa je trajnosten (lanene bilke - lanena nit) in zdravilen (laneno seme). Gospodarske možnosti v pridelavi lanu zagotovo še niso izkoriščene v zadostni meri. Modno oblikovanje in oblikovanje interjerja za KP Kolpa vodi znana oblikovalka z belokranjskimi koreninami Jožica Brodarič.
 
Partnerji v projektu:
Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj (ZIK) poslovodeči v konzorciju, partnerja Razvojno informacijski center Bela krajina (RIC) in Javni zavod Krajinski park Kolpa.
Datum novice 16-06-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner