::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveRaziskave biotske raznovrstnosti v KP Kolpa

 

Raziskave biotske raznovrstnosti v okviru projekta IPA "Od vijeglavke do soka"!
 
Letošnji mednarodni dan okolja - 5. junij - v Sloveniji obeležujemo z geslom "Gozdovi: Narava na uslugo". Narava nam s svojimi viri omogoča življenje, zato ne izkoriščajmo te ustrežljivosti preko meja njenih zmožnosti. Ta dan nas opozarja, da je potrebno poglobiti ozaveščenost ljudi glede potrebe po ohranitvi in izboljšanju našega okolja.
 
V Krajinskem parku Kolpa pa se te dni aktivnostim ob obeležiti mednarodnega dneva okolja pridružujejo z raziskavami biotske raznovrstnosti na travnikih ob Kolpi in košenicah v parku, predvsem pa z biotsko pestrostjo flore v travniških sadovnjakih. V sodelovanju z Biotehniško fakulteto teče večmesečna raziskava Floristična vrednost tipičnih travišč v KP Kolpa za biotsko pestrost in rejo živine, s poudarkom na botanični sestavi in hranilni vrednosti travišč v sadovnjakih.
 
Delo strokovnjakov na terenu, dr. Jurija Čopa in dr. Klemena Elerja je tudi priložnost za izpopolnjevanje znanja na tem področju, kar so izkoristili uslužbenci javnega zavoda kakor tudi njihovi praktikanti. Popisu rastlin se je pridružila tudi študentka Polona, ki končuje študij na Biotehniški fakulteti v Ljubljani ter Študentki Fanny in Flore iz Kmetijsko - okoljske šole St. Etienn v Franciji, ki sta v Krajinskem parku Kolpa opravljali tritedensko prakso. Tuji študentki sta prakso med tem že zaključili in se - zelo neradi - vrnili v Franciji, saj jima je delo v parku in bivanje v Beli krajini izjemno ugajalo.
 
Ob dragocenih podatkih, ki bodo zbrani v raziskavi pa bo za obiskovalce zanimiv tudi herbarij ki nastaja ob popisu, saj gre v nekaterih primerih za izjemno veliko pestrost travišč. V okviru mednarodnega projekta se bodo študije biotske raznovrstnosti nadaljevale tudi s popisom metuljev in ptičev.
 
Datum novice 03-06-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner