::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveŠola v naravi v Krajinskem parku Kolpa

Zanimivo, poučno, zabavno, in še poceni!

 

Osnovna šola Loka iz Črnomlja že tretje leto organizira šolo v naravi v Adlešičih. Podružnica v Adlešičih ima trenutno 25 učencev v petih oddelkih, prostora pa je v hiši kjer je tudi sedež Javnega zavoda Krajinski park Kolpa veliko, saj je to nekoč bila osemletka. Dvema učilnicama so začasno spremenili namembnost in ju preuredili v spalnice. Poleg učencev iz Adlešičev in Črnomlja sta v šoli sodelovala tudi učenca Podružnice v Gribljah.

 

V treh dneh - kolikor so trajale naravoslovne šole za učence četrtih razredov (ki so se v mesecu maju trikrat ponovile) so učenci spoznali veliko zanimivih in uporabnih stvari. Tako so prvi dan po namestitvi s Kulturnim društvom Božo Račič spoznavali kulturno zakladnico belokranjske ljudske pesmi, glasbe in plesov. Z učiteljico Tončko so izdelovali pastirske piščali, pod mentorstvom učiteljice Majde so z voskom pisali prave adlešiške pisanice, spoznavali reko Kolpo, si ogledali naravno vrednoto Vodenica v Velikih Selih, ki je bila obnovljena lansko leto, spoznavali različne živali na kmetiji Vučji ogrizek in se naučili orientacije v prostoru.

 

V Šokčevem dvoru v Žuničih so z uslužbenci javnega zavoda spoznavali pomen varstva narave in delo upravljavca parka, si ogledali domačijo in zbirke v njej. S čebelarjem Dušanom so spoznavali čebelarjenje in uživali v pokušini različnih medičarskih izdelkov. S pomočjo mentorice Tončke so v nadaljevanju izdelali polsteno (filcano) milo z ovčjo volno. Zadnji dan pa so po temeljitih pripravah na kopnem zapluli s floto KP Kolpa po reki od Starega poda do Kuzminega mlina v Pobrežju. Poleg spoznavanja reke in življenja v njej so osvojili tudi osnove čolnarjenja, kar je bila za večino prva tovrstna izkušnja. Mlinar Jože jim je nato razkazal tudi mlin, ki je bil nekoč del grajske posesti Pobrežje in še vedno melje moko. Zanimiva je bila tudi žaga venecijanka na vodni pogon.

 

Obisk ob Kolpi je bil zaključen s preizkusom maket mlinčkov in plovil, ki so jih učenci za ta namen naredili pri tehničnem pouku, ali pa kar doma, skupaj s svojimi starši.

 

Enodnevne naravoslovne dneve v KP Kolpa so imele tudi OŠ Stari trg, Vinica, Metlika, Mirana Jarca Črnomelj, pa tudi šole iz različnih krajev na Dolenjskem, celo iz Ljubljane in Kamnika.

 

Vabljeni tudi Vi, da preživite lep dan v objemu Kolpe in belih brez!

 

Tekst: Boris Grabrijan

Foto: Igor Grašak, Boris Grabrijan in Tončka Jankovič

 

Datum novice 25-05-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner