::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSvetovni dan biotske raznovrstnosti v KP Kolpa

Dan odprtih vrat v KP Kolpa, Svetovni dan biotske raznovrstnosti – 22. maj

 

Že vrsto leto znanstveniki po vsem svetu opozarjajo, da se raznolikost življenja na Zemlji zmanjšuje z veliko, pravzaprav osupljivo hitrostjo. Evropska Unija je zato pričela z obširno kampanjo, ki poteka pod sloganom »Biotska raznovrstnost - vsi smo na istem čolnu«. Njen namen je opozoriti na problem vedno manjše biotske raznolikosti. Kampanja vsebuje izobraževalne vsebine o prednostih biodiverzitete, z njo pa bo posebej izpostavljen ekosistem storitev ter pojma povezljivost in soodvisnost. Glavni namen je javnosti približati omrežje zaščitenih območij Natura 2000, ki je ključni instrument za zaščito biotske raznovrstnosti saj se zavzema za preživetje najpomembnejših evropskih vrst. Ob tem je evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik povedal, da moramo teorijo nemudoma spremeniti v dejanske ukrepe, da bi zaščitili bogato raznovrstnost življenja na Zemlji.

 

Minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnić, ki je 13. maja sodeloval na konferenci Komisije ZN za trajnostni razvoj je sodeloval v razpravi o prehodu k ničelni stopnji odpadkov in razumnemu ravnanju s kemikalijami. Opozoril je na problem neustreznega ravnanja s kemikalijami, ki škodi varstvu okolja, kvaliteti hrane in zdravju. Med drugim je poudaril: »Zlasti je problematično odstranjevanje starih zalog nerabnih pesticidov in drugih nerabnih kemikalij in preprečevanje prihodnjih kopičenj starih zalog prepovedanih in nerabnih kemikalij. Zaloge količin na novo proizvedenih kemikalij, pesticidov in drugih kemikalij, ki so zaradi različnih vzrokov zapuščene in nerabne, so velike. Nastale so tudi zaradi namena, da naj bi prek zatiranja rastlinskih bolezni in škodljivcev rešile vprašanje lakote. Tveganja so še posebej visoka v državah v razvoju in državah v tranziciji in v majhnih otoških državah v razvoju.« Minister Žarnić je izpostavil tudi nujnost izboljšanja globalnega monitoringa za nevarne kemikalije, saj bi se tako izognili nadaljnjemu poslabševanju naravnega okolja.

 

Javni zavod KP Kolpa je ob tej priložnosti že tradicionalno organiziral tudi Dan odprtih vrat v KP Kolpa kjer so predstavili zavarovano območje, pohodne in učne poti ter delo na projektih. V Šokčevem dvoru v Žuničih je trenutno postavljena tudi razstava o zavarovanem območju Krajinski park Ljubljansko barje. Številni obiskovalci so nedeljsko popoldne preživeli v prijetni družbi in klepetu z znanci in uslužbenci javnega zavoda, ter dobili odgovore na različna vprašanja povezana z varstvom narave in delom ustanove.

 

Tekst in foto: Boris Grabrijan

 

Datum novice 23-05-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner