::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveVuzem ob Kolpi

 

Blagoslov jedi za veliko noč!
 
Tako kot v vsem krščanskem svetu so duhovniki v soboto blagoslavljali vodo, ogenj in jedi tudi v Beli krajini. Viniški župnik Jože Rački, ki upravlja tudi župnijo Sinji Vrh je med drugim opravil tudi blagoslov pri kapelici Žalostne matere božje v Učakovcih v Krajinskem parku Kolpa.
 
Blagoslov jedi, vode, ognja ter prisotnih ljudi ni le krščanski obred, gre gotovo tudi za ohranjanje stare tradicije in običajev povezanih s tem praznikom: priprava jedi, pisanje pisanic in barvanje pirhov, druženje in podobno.
Zanimivost v Učakovcih so tudi ruševine cerkve sv. Jakoba v bližini kapelice, ki so jo po pripovedovanju domačinov porušili sami krajani Učakovcev pred slabimi 500 leti, ko jim je grozil napad Turkov iz hrvaškega brega Kolpe. Z rušenjem cerkve so hoteli Turke prepričati, da je vas prazna in uspelo jim je, saj so ti potem reko Kolpo prečkali precej nižje, kjer je bil varen prehod tudi za topove, ki so jih vozili s sabo.
 
"Na vuzemsko nedeljo puščajo se ovce na njive, da šenico pristrižejo. Potem ne morejo coprnice klasju škodovati"
Ivan Šašelj, Bisernice iz Belokranjskega narodnega zaklada 1906.
 
Blagoslovljeno veliko noč in lep pozdrav iz Krajinskega parka Kolpa.
 
Boris Grabrijan, direktor
 
Datum novice 23-04-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner