::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveJurjevo v Ljubljani

 

"Prošel je prošel, pisani vuzem,
Došel je došel, zeleni Juraj.
Na zelenem konju,
Po zelenem polju..."
 
Je zapisal ljudsko pesem že Ivan Šašelj... , pa se je v letošnjem primeru uštel. Običajno je vuzem (velika noč po belokranjsko) res pred Jurjevim. Letos pa oba praznika sovpadata. V Beli krajini praznujemo Jurijevo 24. aprila (na Koroškem pa že 23., prav tako na Hrvaškem) in letos je to ravno na veliko noč.
 
V sklopu promocijskih akcij Mercatorja (v organizaciji podjetja ART DESIGN) pa je Krajinski park Kolpa v sodelovanju s KUD Božo Račič, Adlešiči in učenci Podružnične osnovne šole iz Adlešič organiziral Jurjevo že v soboto 16. aprila. Obe folklorni skupini in mojstri domače in umetnostne obrti so se predstavili v Maxi-ju in Mercator Center - Šiška, za promocijo zavarovanega območja KP Kolpa in Bele krajine ter s tem tudi Destinacije EDEN 2010 pa je poskrbel partnerski zavod RIC Bela krajina.
 
Po Adlešičih in okolici bo Zeleni Jurij hodil v nedeljo popoldne... le pripravite se in naredite kot veleva Jurjeva pesem:
 
"... dajte mu dajte, Jurja darovajte.
Dajte mu pogače, da mu noga poskače,
dajte mu vina, da ga ne bu zima!
Dajte mu pleče, da vam kaj ne reče.
Dajte mu jajec, da ga ne bu zajec.
Dajte mu groš, da vam dojde još!!!"
 
Datum novice 18-04-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner