::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveRezultati 9. OCENJEVANJA SADNIH SOKOV IN ŽGANJ

 

Projekt IPA »Od vijeglavke do soka«, št. projekta: 4300-393/2010
program Čezmejnega sodelovanja Slovenija – Hrvaška 2007 –2013,
ki ga delno sofinancira Evropska unija.
 
 
Krajinski park Kolpa je v sodelovanju z Sadjarskim društvom Bele krajine, društvom Rim Lan, KGZS – Zavod NM in Čebelarsko zvezo Bele krajine ter partnerji v projektu Kozjanski park in Nacionalni park Risnjak organiziral delavnico:
9. OCENJEVANJE SADNIH SOKOV IN DOMAČIH ŽGANJ
na domačiji Raztresen v Rimu,
ki je potekalo v sredo 23. marca,
razglasitev rezultatov in podelitev priznanj pa je bila v petek 25. marca 2011.
 
Dve komisiji, ki sta jih vodila izkušena strokovnjaka: dr. Rajko Vidrih iz Biotehniške fakultete in Andrej Bajuk iz KGZS-Zavod NM sta ocenili rekordnih 121 vzorcev (v preteklih letih niti pol toliko). Poleg Belokranjcev so tokrat prispevali vzorce tudi sadjarji iz Gorenjske, Štajerske, Kozjanskega, Prekmurja in tudi sosednje Hrvaške in s tem popestrili dogodek, ki bo očitno prerastel lokalne okvirje. Komisija je bila mnenja da se kakovost žganj in sokov iz leta v leto izboljšuje, kar je tudi zasluga ocenjevanj in predavanj. Še vedno pa so prisotne tudi napake, saj nekateri pridelovalci ne upoštevajo navodil – predvsem, da iz slabega (tudi gnilega) sadja ni mogoče narediti kvalitetnih pijač. Najboljša žganja in likerje po mnenju komisije še vedno pridelujejo belokranjski sadjarji in medičarji, pri sokovih pa so dobili najvišje ocene vzorci od drugod.
 
Najbolje ocenjeno žganje je bilo brinjevo žganje Ivana Jakobčiča iz Metlike, med likerji je bil najboljši kutinov liker Blaža Kočevarja iz Semiča, najboljši medeni liker pa so naredili v Čebelarstvu Pavlin v Semiču. Med sokovi je bil najboljši hruškov sok Štefana Gjerkeša iz Grada, sedeža Krajinskega parka Goričko, sledi mu sok Ekološke kmetije Zakošek iz Lesičnega, Kozjanski park in bovli podjetja Vizir d.o.o. iz Črnomlja.
 
Ob tej priložnosti so bila organizirana tudi strokovna predavanja na katerih so predstavili uvajanje blagovnih znamk zavarovanega območja: mag. Marko Starman, direktor KP Strunjan in Janko Halb iz KP Goričko. Partnerja NP Risnjak-Miljenko Gašparac in Kozjanski park- Adrijan Černelč pa sta predstavila sadjarstvo in predelavo na svojem območju. Slovesnega dogodka se je med drugimi udeležil tudi direktor KP Goričko Bernard Goršak, idejni oče projekta.
Dogodek so s kulturnim vložkom prijetno popestrili člani KUD Božo Račič, saj so zbrani družbi zapele Kresnice-Predice, zaigrala pa je tudi tamburaška skupina. Za zaključek pa je pokušino svojih proizvodov pripravila Ovčerejska kmetija »Vučji ogrizek« iz Velikih Sel.
 
                                                                                            
Na Domačiji Raztresen so podelili priznanja proizvajalcem sadnih sokov in žganj. Listo z rezultati najdete pod
 
»HITRE POVEZAVE«
»Obrazci: Rezultati 9. Ocenjevanja sadnih sokov in žganj, Rim, 23.3.2011«
 
oz. sledite povezavi:
 
 
Boris Grabrijan,
direktor
 
Datum novice 26-03-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner