::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveNa gregorjevo se ptički ženijo

Najprej štalca, pol pa kravca!

 

V soboto 12. marca bo Gregorjevo - po starem julijanskem koledarju je bil to prvi pomladni dan. Za ta dan velja skoraj povsod v Sloveniji rek, "da se na Gregorjevo ptički ženijo", ponekod pa tako poimenujejo tudi Vincencijevo (22. januar) in Valentinovo (14. februar).

 

In iz razloga ker kmalu po ženitvi ptičev, ti pričnejo tudi gnezditi, je Krajinski park Kolpa v sodelovanju z OŠ Stari trg ob Kolpi danes pripravil tehnični dan z naravoslovno vsebino - izdelavo ptičjih valilnic. Učenci vseh razredov devetletke so prisluhnili uvodnemu predavanju direktorja Borisa Grabrijana o pticah selivkah in možnostih sodelovanja pri popisu njihovega vračanja. Sledila je zabavno-poučna igrica "Lastovke na selitvi" v kateri so učenci nazorno spoznali pot in težave na poti ptic selivk, ter pomembnost varstva okolja in ohranjanja habitatov za preživetje vseh organizmov.

 

Učenci sedmega, osmega in devetega razreda so v nadaljevanju pod mentorstvom naravovarstvenega nadzornika KP Kolpa Grašak Igorja in učiteljice Marjetke Vesel izdelovali ptičje valilnice. Majhna skupina je izdelala 20 ličnih valilnic za sinice, vijeglavke, škorce in čuke ter jih tudi primerno označila. V nadaljevanju bodo valilnice v sodelovanju s Polanskim turističnim športnim društvom postavljene ob Trški in Najjužnejši pešpoti v Krajinskem parku Kolpa, kakšna pa bo mogoče privabila h gnezdenju tudi vijeglavko v sadovnjak osnovne šole, ki bo tudi obnovljen v sklopu projekta SI-HR IPA: Od vijeglavke do soka. Usodo valilnic bodo učenci pod strokovnim vodstvom spremljali v naslednjih letih, točke postavitve pa vnesli v elektronski zemljevid.

S podobnimi aktivnostmi bo KP Kolpa nadaljeval tudi v drugih šolah v zavarovanem območju.

 

Tehniški dan so s svojimi prispevki omogočili: Mizarstvo Veselič Jože iz Vrhovcev, OŠ Star trg in JZ Krajinski park Kolpa.

 

 

Tekst: Boris Grabrijan

Foto: Igor Grašak, Boris, Grabrijan

 

Datum novice 09-03-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner