::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveUrejanje dostopa do steljnikov

Dostop do kulturnega spomenika »Marindolski steljniki« tudi za obiskovalce!

 

Pred dvema tednoma smo vas obvestili o snemanju dokumentarca Steljarija v preloški Kozji Rebri. Kljub povabilu se prav veliko radovednežev dogodka ni udeležilo saj je bil dostop precej težak zaradi zarašÄenosti. Kljub temu, da je bila cesta skozi marindolske steljnike iz Vrhovcev do Preloke nekoč glavna prometnica za Adlešičane do Vinice, je sedaj v slabem stanju – vozišÄe razjedajo težki tovornjaki, cesto pa zarašÄa grmovje.

Da bi enega najpomembnejših spomenikov in značilnosti Krajinskega parka Kolpa ohranili za vse Vas in tudi zanamce je KP Kolpa opravil čistilno košnjo ob cestišÄu, to pa bo tudi nasul z gramozom. Naslednji korak (takoj ko se kadrovsko in strojno okrepimo) pa bo tudi preprečevanje in odpravljanje zarašÄanja (delno temu že sledimo v skladu s skromnimi možnostmi  in pomočjo sponzorja Agromehanika iz Kranja), ki grozi zavarovanemu območju KP Kolpa. Trenutno vožnja skozi glavno prometnico v steljnikih s turističnim avtobusom ni mogoča – manjši avtobusi in kombiji, vsekakor pa tudi nežnejša osebna vozila pa lahko sedaj ponovno pogumno zapeljejo po tej cesti. V naslednjih dneh opravimo tudi ročna dela, da bo stanje še boljše. Lastnike zemljišÄ in vse ljubitelje narave pozivamo, da nam po svojih močeh pomagajo!

 

ZARAŠÄŒANJE IN OPUŠÄŒANJE KMETOVANJA je zadnja desetletja največja grožnja zavarovanega območja, vsekakor pa ne intenzivno kmetovanje in industrializacija, saj ju na tem koncu praktično ni.

 

Pridite v steljnike (dostop je boljši) in jih skupaj še pokosimo!!!

 

Datum novice 23-10-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner