::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveAko pride na pust najprvo ženska v hišo, bo debela repa

 

V Krajinskem parku Kolpa bo očitno letina repe zelo dobra saj nas je prva obiskala maškara učiteljica Tončka v pingvinovem kostumu. Sledili so ji učenci podružnične OŠ Adlešiči - vseh 26 našemljenih razposajencev s tremi učiteljicami. Dobri odnosi sosedov v isti stavbi se pokažejo tudi ob takšnih priložnostih, po obisku javnega zavoda, pa je pustna povorka obiskala domačije v Adlešičih in veselo nabirala darove in delila veselje domačinom.
 
Poleg pustnega rajanja z glasbo in maškarami je bila v Adlešičih navada, da so na pustni torek spletali vrv (štrik) iz konoplje. Žal se konoplje zaradi mnogih zapletov povezanih s tem, v Beli krajini več ne prideluje. Znanje in nekaj orodja je še ohranjenega, tako, da se bomo morali potruditi in poskusiti spletanje štrika prihodnje leto.
 
Ivan Šašelj je v Bisernicah II (1909) o pustu zapisal: "Ta dan gredo ženske rano plesat po hižah, soseda k sosedi, da potem repa bolje rodi in je debeleja. Plesati pa morajo ženske same ali vsaka sama ali z drugo žensko in ne z moškimi. Ta dan tudi ženske ne jedo juhe, goveje ali druge, da se jim potem ne potijo roke kadar šivajo".
 
Veselo pustovanje želimo tudi vsem vam!
 
Tekst in foto: Boris Grabrijan
 
 
Datum novice 08-03-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner