::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePetič po mlinarski poti

 

Mimo šestih mlinov!
 
V organizaciji Turističnega društva Vukovci je v soboto 26. februarja 2011 potekal prijeten pohod po Mlinarski pešpoti na območju Krajinskega parka Kolpa.
 
9 kilometrov je 120 pohodnikov zmoglo v treh urah, čeprav so organizatorji ob poti pripravili tudi zanimiv informativni program in bogato kulinarično pogostitev. S startom na Vinici, postankom v Vukovcih iz zaključkom v Damlju na Turistični kmetiji Žagar, je pohod potekal v prijetnem vzdušju in zanimivem okolju zavarovanega območja ob reki Kolpi.
 
Mlini in žage so imeli v življenju ljudi nekoč veliko vlogo. Na reki Kolpi, v delu, kjer je mejna reka, bi naj bilo po nekaterih virih nekoč 84 mlinov, od katerih so nekateri imeli tudi žage. Na območju Krajinskega parka Kolpa sta bila nekoč dva grajska mlina (Vinica in Pobrežje) in veliko mlinov v lasti kmetov ali v skupnosti kmetov. Od 16 mlinov na slovenski strani, katerih zgradbe ali njihovi ostanki so na območju KP Kolpa še vidni, občasno delujeta le še dva, novo vsebino pa se jim bo poskušalo dodati tudi s projektom LEADER-LAS, ki ga bo Občina Črnomelj kot vodilni partner in JZ KP Kolpa ter belokranjske občine izvajali v letošnjem letu in preučili možnosti za njihovo preureditev v male hidroelektrarne.
 
Naslednji skupinski pohod po Mlinarski poti bo organiziran v prvi polovici septembra.
 
V Krajinskem parku Kolpa vas vabimo še na pohode, ki se bodo zgodili prav  kmalu:
 
17. april Grajska pešpot (Žuniči-Dragoši, 14,5 km),
1. maj – Pohod na Lipovec (Sodevci),
8. maj Najjužnejša pešpot (Damelj-Radenci).
 
 
Tekst in foto: Boris Grabrijan
Datum novice 27-02-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner