::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveOhranjanje tradicije - VINCEČE

 

Stari običaj, tradicija
(Belokranjski pregovor: Ako Vinceta dan solnce sije, slobodno se v vsaki mlaki žito (proso) sije.)
 
Tako v Beli krajini kakor tudi v nekaterih drugih vinorodnih krajih v Sloveniji je živ star običaj, da 22. januarja, ko god praznuje sv. Vincenc, vinogradniki obrežejo vsaj eno trto v svojem vinogradu. Preostanek dneva pa se danes največkrat sprevrže v praznovanje. Odrezane rozge se namoči v vodo in potem se naslednje tedne opazuje brstenje. Vinogradnik na tak način spremlja rodni nastavek, torej tudi kvaliteto svojega dela. Ker so bile vremenske razmere v januarju ugodne za dela na prostem, so nekateri vinogradniki v Krajinskem parku Kolpa svoje vinograde že v celoti obrezali.
Na fotografiji pa prve rezi na trsih v Mali Plešivici opravlja Jože Kapele, po domače Vučeč.
 
Adlešiški župnik Ivan Šašelj je leta 1906 v Bisernicah iz belokranjskega narodnega zaklada o godu sv. Vincencija zapisal: >Ta dan gre gospodar v svoje trtje in obreže navadno po tri trte. Seboj pa vzame po kos božičnika, ki ga je nalašč za ta dan prihranil. Za tem trtje dobro rodi<.
 
Ime Vincenc izhaja iz latinskega imena Vincentius. To se povezuje z latinsko besedo vincens, v pomenu >zmagujoč<.
Datum novice 23-01-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner