::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveZimsko štetje vodnih ptic na reki Kolpi

Zimsko štetje vodnih ptic za leto 2011 v nedeljo 16. januarja tudi na Kolpi!

 

 

Januarsko štetje vodnih ptic (IWC) je najobsežnejši sistematični in organiziran popis ptic v Sloveniji, izvaja pa ga Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Od leta 2005 poteka to štetje tudi na reki Kolpi. Žal se (še) ne popisuje celoten tok reke Kolpe, se pa zadnja leta, odkar sodeluje tudi Javni zavod Krajinski park Kolpa popisuje večji del.

 

Neuradni rezultati nedeljskega štetja so nekoliko pod povprečjem dosedanjih popisov, ni pa zaradi tega potrebno sklepati na kakršne koli probleme. Na odseku od Vinice do izliva Kamenice (ko Kolpa odteče na Hrvaško) smo tokrat zabeležili 827 vodnih ptičev (lani, ko so bili rezultati čisto povprečni pa 1.008). Najštevilčnejše so bile race mlakarice, opaženi pa so bili tudi kormorani, labodi grbci, veliki žagarji, čopasti ponirki, mali ponirki, liske, sivka in zvonec, začuda pa je bilo videnih le 6 sivih čapelj, ki sicer v Krajinskem parku Kolpa poseljujejo največjo znano kolonijo na Slovenskem.

 

Osnovni cilj tega štetja je spremljanje zimskih populacij vodnih ptic in zbiranje informacij, ki prispevajo k varovanju njihovih populacij in mokrišč, zato se vsem 14 prostovoljcem, ki so sodelovali najlepše zahvaljujemo. Vsi ki se vabilu tokrat niste odzvali pa boste imeli takšno možnost prihodnje leto ko bomo štetje ponovili - pred tem pa se bomo že v decembru zbrali na dvodnevnem tečaju, da svoje znanje v ornitologiji izboljšamo.

 

Prelep - ne zimski, skoraj pomladni dan ob Kolpi pa doživite z nami ob priloženih posnetkih!

 

Datum novice 16-01-2011 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner