::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveJagnjetina in kozličevina malo drugače

 

Kulinarična priprava mesa in jedi iz drobnice!
 
V jedilnici OŠ Stari trg ob Kolpi (ki je prijazno odstopila svoje prostore), je v soboto 20. novembra potekal zanimiv tečaj, ki ga je s pomočjo Višje šole za gostinstvo in turizem iz Bleda in finančni podpori Občine Črnomelj pripravil Krajinski park Kolpa. Namen tečaja je bil rejcem, potrošnikom in tudi gostincem, prikazati nove ali v Beli krajini manj znane načine uporabe mesa ovac in koz.
 
Čeprav sta jagnjetina in bravina pogosto na jedilniku Belokranjcev, pa je uporaba mesa drobnice preveč osredotočena le na pečenje na ražnju - za bolj neposreden pristop do potrošnikov je nujen pravilen razsek trupa in konfekcioniranje mesa. Z učiteljem na šoli, sicer vrhunskim kuharjem Jožetom Zalarjem, so tečajniki spoznali pravilen postopek pred in po zakolu, izkoževanje, zorenje, razrez in izkoščičevanje mesa.
 
Slušatelji, ki so bili sicer v večini iz Poljanske doline, prisotni pa so bili iz vseh delov parka in tudi iz drugih delov občine Črnomelj, so po razrezu tudi skuhali okusno juho - Idrijsko bakalco, dušili v ponvi in jagnjetino pekli v pečici, iz odstranjenih kosti pa pripravili še okusno omako. Vsi, brez izjeme (med udeleženci pa so bili tudi takšni, ki jagnjetine doslej niso uživali) so jedi pohvalili kot res izredno okusne.
 
Zavarovano območje narave ob reki Kolpi bomo ohranili le s pomočjo njenih prebivalcev, tudi ali predvsem tistih, ki kmetujejo in žal vse bolj opuščajo to dejavnost. Zaradi zaostrenih razmer na trgu stare tržne poti več ne dajejo pozitivnih učinkov in rejci morajo prevzeti pobudo in potrošnikom neposredno ponuditi svoje proizvode. Konfekcionirano in strokovno pripravljeno vrhunsko meso je tudi ob minimalnih finančnih vložkih, a z veliko znanja mogoče v okviru dopolnilnih dejavnosti na kmetiji neposredno tržiti na kmetiji.
 
Ob ekonomskem učinku je zelo pomembno tudi preprečevanje zaraščanja in ohranjanje avtohtonih domačih pasem. Posebno manjši rejci (in skoraj vsi na območju KP Kolpa so takšni) morajo finalizirati svoje proizvode in prirejenemu pridelku dodati z delom in trženjem večjo vrednost.
 
Pripravil: Boris Grabrijan
 
Datum novice 20-11-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner