::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveInfo točka v Starem trgu

 

Nova informacijska točka KP Kolpa!
 
Javni zavod Krajinski park Kolpa, ki ima sedež v Adlešičih, si je že vse od pričetka delovanja prizadeval odpreti informacijsko točko tudi na vpadnici v park iz Kočevske strani - v Starem trgu. Po več neuspešnih poskusih, pa se je kot ustrezna in finančno sprejemljiva pokazala priložnost za ureditev stare mostne tehtnice, ki jo je v petdesetih letih zgradila takratna Kmetijska zadruga Stari trg. V tistem času so predvsem potrebe v kmetijstvu, pa tudi drugih dejavnostih narekovale takšno potrebo.
 
KP Kolpa se je s pravnim naslednikom nekdanje KZ Stari trg, pozneje KZ Črnomelj - sedanjo Kmetijsko zadrugo Krka iz Novega mesta uspel dogovoriti za odkup objekta. S skromnimi sredstvi, lastnim delom in pomočjo župnika Jožeta Pavlakoviča in članov komune iz župnišča ter Uniorjevega obrata Stari trg je nekoč pomemben, a nato klavrno propadajoč objekt obnovljen. Služil bo tako svojemu prvotnemu namenu - tehtanju, kakor tudi namenu informacijske točke parka.
 
Dela na info točki še niso v celoti dokončana, ker še vedno ni urejen prenos lastništva iz Občine Črnomelj na Republiko Slovenijo - upravljavca KP Kolpa, ko pa bo, pa bo zagotovo pomembno prispeval k celotni ureditvi kraja, ki je po dolgih mesecih gradbenih del zgledno urejen in kot tak ponos krajanov in vseh nas.
Poleg te informacijske točke v trgu, bo k boljši obveščenosti prispevala tudi ureditev počivališč z informacijskimi točkami v Prelesju in na Močilah. Na kratki slovesnosti so ob nagovoru direktorja KP Kolpa Borisa Grabrijana, predsednika KS Kobeta in župnika Pavlakoviča krajane razveselile tudi pevke domačega Polanskega odmeva.
 
Osrednji dogodek prireditve pa je bilo tehtanje treh konj in krave. Kobila Drina, ki je prišla iz Knežje lipe je tehtala 638 kg, Megi in As, last predsednika društva Luna sta tehtala 671 in 558 kg, kravi svetlo lisaste pasme Vijolici iz reje edinega velikega kmeta na tem področju Vladimirja Šterbenca, pa je kazalec na tehtnici pokazal 576 kg.
Nameravano tehtanje novega Sveta KS Stari trg na začetku mandata zaradi manjkajočih članov ni uspelo, tako, da natančno preverjanje pridobljene teže po štiri letnem mandatu ne bo mogoče. Je pa na tehtnico stopila večina obiskovalcev prireditve in skupaj zbrala 2.512 kilogramov.
 
Posebna zahvala pri ureditvi gre predsedniku Sveta KS Gregorju Kobetu, ki je odločilno pomagal pri odkupu nepremičnine, župniku Jožetu Pavlakoviču in članom komune, ki so nesebično ponudili pomoč pri delih, kakor tudi direktorju Uniorjevega obrata v Starem trgu Petru Madroniču za servisiranje tehtnice, Luni - društvu ljubiteljev narave, konj in tradicije poljanske doline ob Kolpi, ki je organiziralo dogon živine, Jožetu Špeharju - zadnjemu upravniku tehtnice, za njegovo pomoč pri ponovnem zagonu tehtnice in vsem drugim, ki so pozitivno pristopili k obnovi.
Datum novice 22-10-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner