::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveBogastvo različnosti - medkulturni dialog

Utrinek Mavriciusa v Krajinskem parku Kolpa!

V sredo 22 oktobra je v Adlešičih – pred študijskim krožkom Vezenje v Beli krajini -  potekala delavnica Kulinarične posebnosti Mavriciusa pod mentorstvom Pritime Radhe Veselič, kot del projekta Bogastvo  različnosti- medkulturni dialog v Beli krajini, katerega nosilec je Zavod za izobraževanje in kulturo ÄŒrnomelj. Projekt financirata Ministrstvo za notranje zadeve in Evropski sklad za vključevanje državljanov tretjih držav.

Namen projekta Bogastvo različnosti – medkulturni dialog v Beli krajini je poudariti pomen in prednosti medkulturnega dialoga pri krepitvi razumevanja in spoštovanja drugih kultur, veroizpovedi, prepričanj, narodnosti, jezikov. Program je namenjen priseljencem iz tretjih držav, ki živijo v Beli krajini in širše v JV regiji, ter seveda vsem generacijam večinskega prebivalstva regije.

Namen programa ni samo, da priseljenci predstavijo značilnosti svoje dežele in kulture, ampak tudi to, da se bolje spoznajo  in povežejo med sabo,  sami bolje spoznajo tukaj živeče ljudi, navežejo nove stike in tako prispevajo k boljši integraciji v lokalno okolje.

Za udeleženke in (udeležence) študijske delavnice vezenje, iz Adlešič, je bil dogodek na katerem so se seznanile s pripravo peciva še posebno zanimiv, saj je Pritim Radha, tako rekoč »Adlešička snaha«. Prav posebno vzdušje pa je dogodku prispevala skupina žena iz ZDA, ki bivajo na turistični kmetiji Raztresen v Rimu. Skupino sestavljajo članice »Društva slovenskih žena v Ameriki«, ki so na strokovni ekskurziji. Direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan jim je predstavil sam park in še posebno prizadevanja za ohranjanje kulturnega bogastva na tem območju, gostje pa so ob tem ugotovile, da imamo podobna stičišÄa prav v ciljih delovanja – ohranjanje narodnostne in kulturne identitete.

 

Adlešiške žene so ob vezenju, s katerim so nadaljevale večer, tudi zapele in gostjam dodatno popestrile večer, opaziti pa je bilo tudi solze ganjenosti zaradi tako spontanega in pristnega sprejema.

 

Delavnica je potekala v prostorih Javnega zavoda Krajinski park Kolpa, kjer gostuje nova Točka vseživljenjskega učenja v okviru projekta CVŽU- Dolenjska in je del dobrega sodelovanja dveh javnih zavodov na tem področju.

 

Datum novice 22-10-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner