::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePo vodo v vodenico

O Vodenici je bilo te dni napisanega kar nekaj in sam dodam še to:

 

 

Nizu obnovljenih kalov in vodnjakov se je s slovesnim odprtjem 11. septembra pridružila tudi Vodenica – naravna vrednota v istoimenski vrtači med Velikimi in Malimi Seli pri Adlešičih.

 

Z obnovo je uresničen dolgoletni sen vaščanov, da nekoč pomemben - edini vodni vir, ki je napajal prebivalce obeh vasi, ponovno uredijo.

 

Ko so si vaščani Sel pred skoraj stoletjem pričeli urejati vodnjake - šterne za zbiranje deževnice, so opustili vzdrževanje Vodenice, ki jo je najedal zob časa, vandalizem pa je botroval tudi podrtju impozantnega oboka, zidanega iz okoliškega kraškega kamna. Vaščani so si vseskozi prizadevali popraviti uničeni vodni vir, a vsi poskusi so vedno znova »padali v vodo«. Izvršni svet Socialistične Republike Slovenije je v 70-ih letih celo nakazal sredstva za obnovo, a jih je Krajevna skupnost Adlešiči »preusmerila« v druge investicije. Od leta 2006 pa so Občina Črnomelj, Krajinski park Kolpa in KUD Božo Račič pripravili kar pet vlog za različne projekte obnove Vodenice.

 

Med tem je družina Novak, po domače »Vučeči« iz Malih Sel, pričela sama z obnovo in skoraj zaključila dela, ko je leta 2009 končno uspela prijava na razpis Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda.

 

Do dna jame vodi 15 kamnitih stopnic, celoten izvir pa je obzidan in pokrit s kamnitim obokom. Nekoč so dekleta in žene hodile po vodo s škafi in barilci in jo nesti do hiš, ob tem pa premagati skoraj 100 m višinske razlike v strmem bregu. Vodo so uporabljali le za pitje in kuho, saj so živino napajali v kalih, ko pa so ti presušili, pa na precej oddaljeni Kolpi.

 

Tako kot za delo pri obnovi, v katero je bilo vloženih preko 1.100 ur, so tudi za pogostitev na »Hrustovi« (Miketičevi) domačiji ob odprtju prispevali domačini: družini Novak in Grabrijan ter Društvo kmečkih žensk Adlešiči. V programu ob odprtju so poleg Alojza Novaka sodelovali še župan Andrej Fabjan, Andreja Roš, predstavnica Heliosa d.d., Janez Weiss in učenci OŠ Loka in podružnične osnovne šole Adlešiči.

 

Ker se z vodo iz Vodenice ni dalo nazdraviti (še ni dovolj čista), je župan Andrej Fabjan poudaril nujnost izgradnje vodovodnega omrežja za vasi Velika in Mala Sela ter Priložnika – še edinih v KS Adlešiči, ki nimajo pitne vode.

Vodenica je že 67. vodnjak, obnovljen s sredstvi Heliosovega sklada. Obnovljena je s prispevkom Heliosa 1.500 €, Občine Črnomelj 1.400 € in KS Adlešiči 500 € ter delom in materialnimi prispevki vaščanov.

 

Boris Grabrijan

 

Datum novice 19-09-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner