::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveUspešno zaključeno 15. državno tekmovanje v strižnji

Priloženo posredujemo zapis o nedeljskem dogajanju v Trenti, kjer je bila poleg državnega prvenstva v striženju ovac tudi državna razstava drobnice in prva specializirana razstava ovc bovške pasme.

Poleg običajnih organizatorjev: Zveze društev rejcev drobnice Slovenije in Kmetijske založbe, so tokrat sodelovali še Društvo rejcev ovac Bovške, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in KGZ Nova Gorica ter Triglavski narodni park.

Tudi tokrat je na prireditvi aktivno sodeloval Krajinski park Kolpa.

 

 

Nova državna prvaka v strižnji ovc

 

(Log v Trenti, 11. september 2010) Danes je na Logu v Trenti potekalo 15. državno tekmovanje v strižnji ovc. Okoli  2000 obiskovalcev je spodbujalo devet tekmovalcev, ki so strigli z električnimi škarjami in tri tekmovalce, ki so se pomerili v strižnji z ročnimi škarjami. V prvi skupini je bil najboljši Alojz Novak, v drugi pa Andrej Škibin.

 

Ko so pred trinajstimi leti prvič izvedli tekmovanje v strižnji ovc na Kočevskem, je bila želja organizatorjev približati javnosti tako samo rejo drobnice kot tudi opravila, povezana z njo. Državna tekmovanja v strižnji so tekom let dobila redne obiskovalce, vsako leto pa privabijo nove. Tekmovanja so vsakič organizirana na drugem koncu Slovenije ravno z namenom, da približajo ovčerejo prebivalcem vseh regij. Poleg ogleda tekmovanj in razstav se obiskovalcem ponuja možnost pokušine dobrot iz mesa in mleka drobnice, hkrati pa lahko opazujejo različne prikaze, kot je delo s pastirskimi psi ali polstenje. Tako otroci kot odrasli se lahko udeležijo različnih tematskih delavnic. Letos so organizatorji poskrbeli še za dodatno zanimivost – 1. državno razstavo ovc bovške pasme. Zadnja leta pa na kraju tekmovanja poteka tudi podelitev priznanj Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS za zgledne reje.

 

Na petnajstem državnem tekmovanju v strižnji ovc so se v kategoriji strižnje z ročnimi škarjami pomerili trije tekmovalci, v kategoriji strižnje s strojnimi škarjami pa devet tekmovalcev. Državni prvak v strižnji z električnim strojčkom je Alojz Novak iz Šentjerneja, ki je v finalu ostrigel deset ovc v 14 minutah in 26 sekundah, drugi je bil lanskoletni prvak Andrej Škibin iz Lokve na Krasu, ki je za striženje desetih ovc potreboval 15 minut in 7 sekund, tretji Jernej Kokol iz Maribora s časom 19 minut 3 sekunde in četrti Ron Metz iz Pesnice s časom 19 minut in 29 sekund. Državni prvak v strižnji z ročnimi škarjami je Andrej Škibin, ki je za striženje treh ovc potreboval 16 minut in 39 sekund. Druga je bil lanska prvakinja Mojca Noč z Jesenic s časom 18 minut in 5 sekund in tretji Franc Kalister iz Pivke s časom 21 minut in 37 sekund. Vsi rezultati so končni, kar pomeni, da so vanje všteti že pribitki. Tokrat sta bili podeljeni še dve priznanji in sicer priznanje za posebno lepo ravnanje z ovcami, ki ga je prejel David Ozebek iz Cerknega ter priznanje za dobro delo z mladimi strižci, ki ga je zaslužil Ron Metz.

 

Gregor Pečlin z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je podelil devet priznanj za dosežene rezultate pri reji plemenskih koz ali ovc in splošno urejenost kmetije.

 

Prejeli so jih:

  • Boštjan Mlekuž, Kal Koritnica 31, 5230 Bovec (rejec ovc bovške pasme)
  • Boris Grabrijan, Velika sela 6, 8341 Adlešiči (rejec ovc pasme belokranjska pramenka)
  • Franjo Penko, Gornja Bitnja 13, 6255 Prem (rejec ovc pasme istrska pramenka)
  • Stane Martinjak, Zabreznica 26, 4274 Žirovnica (rejec ovc jezersko-solčavske pasme)
  • Uroš Macerl, Ravenska vas 38, 1410 Zagorje ob Savi (rejec ovc oplemenjene jezersko-solčavske pasme)
  • Irena Zorec, Štuki 18, 2250 Ptuj (rejec koz burske pasme)
  • Roman Kavs, Žaga 112, 5224 Srpenica (rejec koz drežniške pasme)
  • Andreja Burnik, Dolenja Dobrava 4 , 4224 Gorenja vas (rejka koz slovenske sanske pasme)
  • Milica Bedrač, Slatina 55 A, 2282 Cirkulane (rejka koz slovenske srnaste pasme)

 

 

Organizator se zahvaljuje partnerjem tekmovanja.

 

Datum novice 12-09-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner