::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveNov zvon v Miličih

Velik praznik v pravoslavni cerkvi!

 

Uskoška srbska skupnost v Beli krajini ima le eno cerkev in ta je v vasici Miliči (Druga pravoslavna cerkev pripada prvotno črnogorski skupnosti na Bojanjcih). Cerkev svetega Petra in Pavla ja bila postavljena na hrib nad Miliči pred prvo svetovno vojno, ko je lesena cerkvica svetega Petra v Paunovičih dotrajala in je niso več obnavljali.

 

Čeprav je danes pravoslavna skupnost na območju Krajinskega parka Kolpa maloštevilna, saj so se prebivalci pred desetletji razselili po vsem svetu, so se vaščani Miličev, Paunovičev in Marindola odločili da cerkvici dodajo tretji zvon. Zbiranje prostovoljnih prispevkov je vodil ključar cerkvene občine Simo Selakovič iz Marindola, ki je tudi založil ves manjkajoči denar.

 

V Miličih je bogoslužje vsako prvo nedeljo v mesecu, ko v vas pride pop Jelenko Stojanović iz Srbskih Moravic na Hrvaškem, saj je ta cerkvena občina del Južno Karlovške škofije. Ker je šlo tokrat za veliko slovesnost je posvetitev zvona in mašo vodil sam vladika Gerasim, spremljalo pa ga je še šest duhovnikov, med njimi domačin iz Marindola Mihajlo Miodrag Vukčevič, ki je sedaj predstojnik samostana Gomirje na Hrvaškem.

 

Katoliška in pravoslavna skupnost (enako tudi grkokatoliki) v Beli krajini že stoletja živita druga ob drugi v slogi in medsebojnem spoštovanju, zato so se slavnostnega bogoslužja udeležili tudi številni katoliki iz okolice Adlešičev.

 

 

Datum novice 05-09-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner