::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveV Krajinskem parku Kolpa prižgemo apnenico v četrtek, 26. avgusta

V Krajinskem parku Kolpa smo uspeli izvesti še eno delavnico za ohranjanje pomembnih znanj

 

Pod vodstvom mojstra Darka Kralja iz Tribuč in s pomočjo štirih poznavalcev procesa iz Preloke in Zilj, nam je uspelo na območju revitaliziranega belokranjskega steljnika v Činđarkah pri Preloki postaviti APNENICO, ali kot ji pravimo tukaj "JAPNENICO".

 

Če podatki držijo, v Beli krajini tega ni počel nihče že vsaj tri desetletja ali celo več. Apnenica je postavljena po vseh starih znanjih in metodah. Ves proces priprave materialov in postavitve apnenice je posnela RTV Slovenija, saj pod vodstvom režiserja Braneta Bitenca nastaja zanimiv dokumentarni film, ki bo konec leta predvajan na Prvem programu TV Slovenija.

 

Ker gre za enkratno priložnost spremljanja teh del, vas vabimo na prižig apnenice, ki bo v petek 27 avgusta dopoldne, približno ob11 uri. Apnenico bomo potem kurili približno tri dni in noči, pri čemer boste lahko aktivno sodelovali.

 

Čeprav delo še zdaleč ni končano - pridelati moramo živo apno in ga potem še pogasiti-, se zahvaljujem vsem, ki so ta zahteven projekt podprli in pomagali izvesti. Čeprav bo v dokumentarcu nastopilo le nekaj mojstrov, pa jim je pomagala velika in zagnana ekipa uslužbencev in sodelavcev javnega zavoda KP Kolpa in seveda številnih prijateljev Krajinskega parka Kolpa.

 

Vabljeni!

 

 

 

 

Datum novice 24-08-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner