::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveMetulji v steljnikih

Nočno štetje metuljev!

 

V okviru projekta >Revitalizacija belokranjskih steljnikov< (Partnerji v projektu Občina Metlika, Semič in Črnomelj, ZRSVN in Krajinski park Kolpa)se opravlja tudi inventarizacija zelišč, gob in metuljev v tem tipično belokranjskem habitatu.

 

Mag. Matjaž Jež, zunanji sodelavec pri projektu, sicer pa priznan slovenski strokovnjak za metulje, je te dni opravil že tretje opazovanje nočnih metuljev v steljnikih. V na novo očiščenem steljniku v vasi Pugled pri Semiču je pri opazovanju sodeloval tudi Krajinski park Kolpa.

 

Velika večina metuljev od sicer približno 3.500 v Sloveniji živečih vrst je nočnih metuljev. Nekatere vrste letijo tako podnevi kot ponoči. Ob sicer številnih redkih vrstah nočnih metuljev, ki smo jih opazili na opazovalni mreži, pa smo pogrešali črtastega medvedka, evropsko ogroženega metulja, ki pa je bil pogost pri opazovanju v marindolskih steljnikih, najdemo ga tudi ob Kolpi in Lahinji, ter na obrobju Velikega Bukovja. Zaključku vseh opazovanj metuljev - dnevnih in nočnih bo sledila predstavitev rezultatov širši zainteresirani javnosti.

 

In še napoved:

Evropske noči nočnih metuljev bodo letos potekale v mesecu septembru. V Krajinskem parku Kolpa bomo na travniku pri Radencih tokrat že tretje leto opazovali metulje v soboto 11. septembra, VABLJENI.

 

Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: >Evropa investira v podeželje< LAS Dolenjska in Bela krajina, letni izvedbeni načrt 2009, projekt >Revitalizacija belokranjskih steljnikov<. Projekt je delno financiran iz strani Evropske unije.

 

PRIPRAVIL: Boris Grabrijan

FOTO: Tončka Jankovič

 

AVGUST 2010 JE MESEC KRAJINSKEGA PARKA KOLPA!

 

Datum novice 09-08-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner