::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePrikaz dela specializiranih strojev

Stroji za kmetijska in komunalna dela v najtežjih pogojih!

 

Krajinski park Kolpa je v sodelovanju s podjetjem Fužinar d.o.o. v sredo, 16. junija, pripravil prikaz dela strojev znamke RAPID. Kljub hudemu nalivu dežja in posledično razmočenemu in spolzkemu terenu so lahko obiskovalci, ki so vztrajali v teh razmerah, spremljali delo v strmih vrtačah med Gorenjci in Vrhovci pri Adlešičih.

 

Obdelava večine tovrstnih terenov je bila na območju Bele krajine že pred desetletji opuščena, na področju KP Kolpa, pa veliko pridnih kmetov še vedno vztraja in vzdržuje to tipično kulturno krajino vsaj s košnjo in pašo, nekateri pa tudi orjejo globeli v dragah (kot v tem koncu imenujemo vrtače).

 

Med Gorenjci in Marindolom je to območje kot posebno pomembno razglašeno tudi za naravni spomenik. Zaradi nevarnosti opuščanja obdelave (vse pogostejša so gospodinjstva brez živine) je potrebno pravočasno ponuditi tehnične rešitve specializirane kmetijske mehanizacije, kakor tudi ustreznega partnerstva ali/in pogodbenega varstva najvrednejših delov. Nekateri lastniki v bodoče sami ne bodo sposobni vzdrževati površin, tisti ki to fizično zmorejo pa si bodo težko privoščili velike investicije v stroje in velike vložke neplačanega težkega fizičnega dela, zato je prav, da skupaj oblikujemo optimalne ukrepe, ki bodo dolgoročno zagotavljali ohranjanje zavarovanega območja.

 

V KP Kolpa se tega zavedamo, zato načrtujemo projekte in investicije, ki bi k temu pripomogle.

 

Prispevek in foto: Boris Grabrijan

 

 

Datum novice 16-06-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner