::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDan odprtih vrat v KP Kolpa

Ob obeležitvi mednarodnega dneva naravnih parkov in svetovnega dneva biotske raznovrstnosti so v Krajinskem parku Kolpa pripravili "Dan odprtih vrat KP Kolpa". Prebivalcem, obiskovalcem in prijateljem zavarovanega območja je bil omogočen brezplačen obisk Belokranjske čebelarske učne poti, ogled muzejske zbirke Šokčevega dvora, ogled filmov in prezentacij iz zavarovanega območja, predvsem pa je bil to dan prijateljskega druženja, spoznavanja in izmenjave znanj in informacij.

 

Ob tem pa je potekala tudi delavnica "Parjenja lanenih štrenj s pepelovim lugom", ena od številnih v nizu delavnic in dogodkov v okviru projekta - Odpiranje sistemov izobraževanja in usposabljanja v širše okolje - Partnerstva, ki ga izvajajo KP Kolpa, RIC Bela krajina in ZIK Črnomelj. Delo je potekalo gladko in v prijetnem vzdušju, mentorice iz širše okolice Adlešičev, pa so delile nasvete in praktično prikazovale postopke beljenja lanu.

 

Naslednja faza projekta bo snovanje osnutka na krosna (belokranjske statve), čemur bo sledilo tkanje platna, kar pa bo šele osnova za finalizacijo projekta - oblikovanje in izdelovanje novih izdelkov iz lanenega platna. Vsi postopki izobraževanja, ki se v projektu izvajajo pa koristijo obema stranema: tako mentoricam, ki imajo možnost posredovati svoja redka in zelo pomembna znanja o predelavi lanu, kakor širokemu krogu slušateljev, ki se usposabljajo za samostojno izvajanje teh in drugih postopkov pridelave in predelave lanu.

 

Lan ima tudi pomembno vlogo pri ohranjanju narave, saj je industrijska rastlina ki jo lahko zaradi nezahtevnosti pridelujemo kjerkoli, preprečuje tudi zaraščanje kmetijskih površin, predvsem pa lahko tisti, ki laneno obleko nosijo to tudi kadarkoli  "obnovijo" - torej gre za trajnostno gospodarjenje z obleko in drugimi uporabnimi dobrinami.

 

V Sloveniji, tako kot v preostali Evropi, obeležujemo evropski dan parkov, ki ga je leta 1999 razglasila Evropska zveza naravnih in narodnih parkov.

Z razglasitvijo je Evropska zveza opozorila na pomen naravovarstvenih območij pri ohranjanju močno osiromašene biotske pestrosti. Prvi korak v to smer je ravno na ta dan leta 1909 storila Švedska z ustanovitvijo prvih devetih narodnih parkov.

 

Datum novice 24-05-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner