::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSodelovanje mladih iz zavarovanih območij EU

Naučimo se skupaj varovati naravo na področju Evropske unije!

 

Krajinski park Kolpa vključen v mednarodni projekt druženja mladih naravovarstvenikov iz demografsko ogroženih zavarovanih območij:

 

Po dobrih 15 urah in 950 kilometrih potovanja iz Bele krajine se je skupina mladih naravovarstvenikov iz Krajinskega parka Kolpa v torek zjutraj skozi Dolgo vas, Budimpešto (HU), Miškolc (HU) in Košice (SK) pripeljala v Ulič, kjer se je pridružila taboru mladih naravovarstvenikov štirih držav EU.

 

Majhna vas (kot ji pravijo na Slovaškem) šteje slabih 1.000 prebivalcev, uživa svojo idilo pod gozdovi Narodnega parka Poloniny. Prav tu bodo Urška, Sanja, Kristina, Mateja, Žiga, Mario, Sandi in Tončka vse do ponedeljka sklepali prijateljstva, se igrali družabne igre, razpravljali o prispevku Evropski uniji, varstvu narave, poskušali kulinarične posebnosti štirih dežel: Poljske, Romunije, Slovenije in Slovaške.

 

Mladina iz območja slovaškega nacionalnega parka Poloniny večinoma beži v mesto, kjer lažje pridejo do družbe in službe. S pomočjo evropskega projekta izmenjave mladih iz zavarovanih območij "Learn together to help nature in common Europe!" ter podobnimi akcijami skušajo mladino zadržati na tem sicer zelo lepem, a odmaknjenem delu Slovaške.

 

Prvi dan so se mladi predvsem spoznavali ob družabnih igrah, drugi dan projekta pa je vsaka od štirih skupin predstavila svojo državo, njena zavarovana območja, lepote in posebnosti. Belokranjke in Belokranjci so po predstavitvi Krajinskega parka Kolpa in Slovenije postregli z odlično orehovo potico, večer pa zaključili ob Romunski glasbi ter njihovih specialitetah, ki so se jim pridružile še dobrote iz Poljske in Slovaške.

 

Slovenija, Bela krajina in s tem Krajinski park Kolpa bo svojo širšo predstavitev imela v soboto, ko tudi ne bo manjkalo dobrot (ki jih bodo pripravili sveže v kuhinji mladinskega doma), domačega jabolčnega soka Turistične kmetije Žagar iz Damlja in kapljico ali dvema belokranjskih belih in rdečih vin.

 

Foto: Aleksander Črnič, Tončka Jankovič

 

 

Datum novice 01-06-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner