::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKongres IFAJ

52. kongres IFAJ

Od hribov do morja

 

Od 10. do 14. septembra 2008 je v Gradcu in Portorožu potekal 52. kongres mednarodne zveze kmetijskih novinarjev (IFAJ – International Federation of Agricultural Journalists). Gre za vsakoletni dogodek, ki ima dva osnovna namena: redno srečanje kmetijskih novinarjev celega sveta ter spoznavanje države gostiteljice oz. v letošnjem primeru držav gostiteljic. Kongres organizirajo nacionalna društva kmetijskih novinarjev. Letos je kongres na avstrijski strani organiziralo Društvo avstrijskih kmetijskih novinarjev, na slovenski strani pa je ob odsotnosti takšnega društva organizacijo prevzela Kmetijska založba iz Slovenj Gradca. Predsednik kongresa je bil dr. Franz Fischler, prejšnji (trikratni) evropski komisar za kmetijstvo.

 

Kongresa se je udeležilo več kot 240 kmetijskih novinarjev iz vsega sveta. Na plenarnem srečanju je potekala razprava o tem, komu naj bi bili kmetijski novinarji odgovorni – kmetom, politiki, oglaševalcem ali porabnikom. Na strokovnih ogledih pa so se spoznali s hribovskim kmetovanjem na avstrijskem štajerskem.

V Sloveniji so obiskali mlekarno Celeia, grad Prestranek, turistično kmetijo Hudičevec, Kras, kobilarno Lipica, proizvodnjo pršuta v Šepuljah, ovčerejsko kmetijo Evgena Grželja v Dolenji vasi, vinogradniško kmetijo Škerlj ter turistično kmetijo Benčič v Filipčjem brdu.

 

Udeleženci so prisluhnili tudi predavanju Borisa Grabrijana o problematiki upravljanja zavarovanih območij v Sloveniji, še posebno jih je zanimalo področje sobivanja velikih zveri in prebivalcev, rejcev drobnice. Ob velikem čudenju, kako v majhni Sloveniji upravljamo tako velike populacije velikih prostoživečih mesojedov, jih je zanimal tudi naš model odškodnin in varovanja. Novinarji so se podrobneje seznanili tudi z samim Krajinskim parkom Kolpa in prejeli spominek- adlešiško pisanico. Večer na sprejemu Cirila Smrkolja, predsednika KGZS pa so popestrili tudi folkloristi KUD Božo Račič iz Adlešičev.

 

Glavna sponzorja dogodka sta bila Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, pomemben pa je bil tudi prispevek Krajinskega parka Kolpa.

 

Tekst in foto: Tatjana ÄŒop in Boris Grabrijan

 

Datum novice 15-09-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner