::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveTerenska seja državnega zbora

 

Skupna seja odborov Državnega zbora RS - Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in

prehrano in Odbora za okolje in prostor je v sredo, 12. Maja, potekala na terenu.

 

S problematiko kmetovanja v zavarovanih območjih so se poslanci seznanjali na območju Krajinskega parka Kolpa. Pred sejo, ki je potekala na Domačiji domačih obrti Raztresen, v Rimu, so si udeleženci ogledali primere dobre prakse in obiskali Šokčev dvor v Žuničih, Belokranjsko čebelarsko učno pot, Miliče, si ogledali potek del na revitalizaciji belokranjskih steljnikov v Činđarkah na Preloki, območje Nature 2000 ob Kolpi, obnovo mlina v Pobrežju in podobno.

 

Poslancem, vsem trem belokranjskim županom, državnemu svetniku in direktorjem parkov, sta se poleg drugih številnih gostov pridružila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor mag. Zoran Kus. Za novo imenovanega ministra je bil to prvi nastop pred odborom po njegovem imenovanju, Belokranjci  pa smo bili zelo veseli, da smo ga lahko seznanili s svojo problematiko že v prvem tednu njegovega dela.

 

V Sloveniji je trenutno dobrih 12% ozemlja v zavarovanem območju - to je razporejeno v enem narodnem parku, 3 regijskih parkih, 44 krajinskih parkih, 1 strogem naravnem rezervatu, 56 naravnih rezervatih in skupaj 1217 naravnih spomenikov. Razpravljavci, ki so opozorili na številne specifike svojega območja in podrobneje osvetlili probleme in izzive, so skupno ugotovili, da so zavarovana območja predvsem razvojna priložnost za ljudi v parku in na njegovem neposrednem obrobju. Objektivne težave, ki se pri tem pojavljajo pa je potrebno ustrezno hitro reševati. Za ohranjanje biotske raznovrstnosti in prepoznavne krajinske pestrosti je nujno spodbujati ohranjanje dejavnosti kmetovanja.

 

Da bi poslanci čim bolj začutili utrip Bele krajine in zavarovanega območja, so jim gostitelji iz javnega zavoda Krajinski park Kolpa poleg obiska parka pripravili tudi pristen kulturni in kulinarični program.

 

Foto: Simon Peteržinek, Tončka Jankovič

Datum novice 13-05-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner