::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveJurjev (jugovzhodni) treking 2010

Jugovzhodni treking in otvoritev Grajske pešpoti!

 

24 aprila, na Jurjevo (v Beli krajini je to sicer 23 aprila), smo v soorganizaciji Orientacijskega kluba Brežice in Javnega zavoda Krajinski park Kolpa izvedli jugovzhodni treking - Jurjev tek 2010. Med tekmovalci treh kategorij: aktivni, pohodniški in ultra je bilo tudi trideset pohodnikov, ki so predvsem uživali v lepi naravi, dobri družbi in gostoljubju na poti.

 

Aktivno skupino smo po prijavi in obisku adlešiških otrok, ki so vodili Zelenega Jureta, izpred Starega poda ob Kolpi v Adlešičih, odpeljali v Žuniče pred Šokčev dvor. Po predstavitvi domačije in zbirke v njem smo opravili kratek sprehod po Belokranjski čebelarski učni poti in preko Paunovičev in Vidnjevičev skozi košenice nadaljevali v Miliče. Poleg ogleda vaškega kala in cerkvice Sv. Petra i Pavla ter postankov pred hišami gostoljubni domačinov je skupina nadaljevala pot ob Kolpi. Celotna trasa Grajske pešpoti, ki smo jo pred dnevi uredili za varno hojo bo v naslednjih tednih tudi v celoti označena (danes delno), vodi do konca parka v Dragoših in meri 17 km. Pohodniki pa so tokrat zaključili pohod po 12 km - v Adlešičih in nadaljevali z družabnim delom prireditve pri Starem podu.

 

Pohodniška skupina je opravila hojo (nekateri tek) na cca 20 km. Obiskati je bilo treba več kontrolnih točk, ki so jih udeleženci morali najti s pomočjo zemljevida in pripomočkov - na nepoznanem terenu.

 

Ultra skupina je po startu v Adlešičih obhodila 14 kontrolnih točk med katerimi je bilo 42 kilometrov zračne razdalje. Najspretnejši tekmovalec je točke povezal s samo 53 kilometri, manj vešči pa s precej večjo kilometrino. Tudi v tem dogodku smo povezali oba belokranjska parka: KP Kolpa in KP Lahinja, s progo Adlešiči-Mala Plešivica-Veliko Bukovje-Pusti Gradec-Otok-Vukovci-Žeželj-Miliči-Adlešiči.

 

V Ultra - kategoriji -moški- je zmagal s časom 5 ur 30 minut in 30 sekund Matej Mlakar iz Brežic, na drugo in tretje mesto se je skupaj uvrstila šesterica med katero je bil tudi en Poljski državljan.

Med ženskami se je najbolje odrezala Zagrebčanka Eva Ocvirk s časom 7 ur 37 minut, drugo in tretje mesto pa sta delili Marija Trontelj iz Ljubljane in Meta Dagarin iz Škofje Loke.

 

V Pohodniški kategoriji -moški- sta bila s časom 2 uri 59 minut najhitrejša Klemen in Rok Markuš iz Kamnika, tretji pa je bil Matevž Kanič iz Ljubljane.

Med ženskami je zmagala Neža Jurjavčič iz Ljubljane (3 ure 24 minut in 30 sekund) pred drugo Lolo Novakovič iz Ljubljane in tretjima Matejo Sirk Fili in Jolando Kofol.

 

Kako so se počutili naši gostje, ki so hvalili gostoljubje in prijaznost domačinov pa najbolje opisujejo besede tekmovalca s številnimi mednarodnimi izkušnjami Bojana Jevševarja: "Hudič je to, hudič, ne hodič. Namreč to, da je vsak naš treking boljši od prejšnjega. Kaj pa sedaj? Želji, da bi bil naslednji še boljši, se moramo odpovedati, ker ne more biti. Torej moramo željo predelati v tako dober, kot zadnji. Ampak tudi to bo težko. Bela krajina je samo ena. Zato zaenkrat ne delam načrtov. Čakam, kot pesniki, da se trekerska muza spomni name."

 

Kot edino resno napako organizatorja so nekateri navajali pomanjkanje sonca (ki smo ga sicer res obljubljali), saj se vreme ni znalo odločiti ali bi deževalo ali bi bilo le oblačno. Se bomo pritožili na Agencijo RS za okolje!

 

Foto: Tončka Jankovič, Simon Peteržinek, Boris Grabrijan.

Datum novice 26-04-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner