::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveJurjevo v Maxiju

Adlešiško prelo v Ljubljani!

 

Sobotno dopoldne, ko smo večinoma sodelovali v akciji "Očistimo Slovenijo", je mladež Podružnične osnovne šole Adlešiči nastopila v pasaži Maximarketa v Ljubljani s povorko Zelenega Jurija, prikazala pesmi in običaje o prihodu pomladi. Obiskovalci, ki so prisluhnili mladim folkloristom so bili obdarjeni z vejicami bele breze, ki jim bodo prinesle srečo, zdravje, polne kašče in zdravo živino.

 

Tamburaši KUD Božo Račič so zaigrali belokranjska kola, Kresnice predice, pa so ob pesmi prikazale ročna dela predelave lanu.

 

Belokranjce sta v Maxiju obiskali hčeri Boža Račiča-Kumeta, katerega ime nosi eno najstarejših kulturnih društev v Beli krajini, vejico za podboj vhodnih vrat pa je dobila tudi naključno mimoidoča ministrica za kulturo gospa Majda Širca.

 

Predice so prikazale predelavo lanu od nitke do vezenine v sklopi projekta VURP - Vseživljenjsko učenje za razvoj podeželja: Odpiranje sistemov izobraževanja v širše okolje - Partnerstva.

 

V projektu sodelujejo partnerji ZIK Črnomelj, RIC Bela krajina in KP Kolpa in je sofinanciran iz sredstev ESS .

 

Dogodek je ob podpori podjetja ART DESIGN Radomlje in številnih akterjev organiziral Javni zavod Krajinski park Kolpa.

 

Foto: Rudi Meglič, Tatjana Zupančič

 

Datum novice 18-04-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner