::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveRadenci - prikaz drobljenja vej

Javni zavod Krajinski park Kolpa je na pobudo Turističnega društva Poljanska dolina pripravil strokovni prikaz drobljenja vej z lastno mehanizacijo. Naravovarstveni nadzornik v zavarovanem območju Igor Grašak je ob pomoči sodelavca Mihaela Vranešiča in prostovoljcev iz Radencev prikazal postopek drobljenja vej - do stopnje lesnih sekancev. Te lahko uporabimo za obogatitev površin, ki so predmet urejanja ali pa za druge namene - kurjavo, kompostiranje ali nasutje na poteh, brežinah in podobno.

 

Mehanizacija, ki sicer nima velike zmogljivosti - je primernejša za manjša ureditvena dela, je  okolju prijazna. Večje posege je treba reševati na druge načine.

 

Zaraščanje ekstenzivnih kmetijskih površin predstavlja veliko nevarnost biotski raznovrstnosti in pomeni tudi izginjanje nekaterih tipičnih in pomembnih habitatov ali značilne kulturne krajine.

 

Tipičen belokranjski steljnik (o katerih tako radi vsi govorimo) je danes težko najti, ta projekt, ki se izvaja v okviru LAS Dolenjske in Bele krajine in druge aktivnosti KP Kolpa pa prispevajo droben kamenček v mozaik potrebnih aktivnosti za ohranjanje teh značilnosti.  

 

Izobraževanje je bila tudi dobra priložnost za predstavitev dela KP Kolpa na Projektu revitalizacije belokranjskih steljnikov, kakor tudi drugih aktivnostih zavoda v zavarovanem območju.

Foto: Boris Grabrijan, Tončka Jankovič

 

 

Datum novice 08-04-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner