::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePtice selivke so nazaj

Toplejši dnevi in ozelenela pokrajina so prinesli več veselja in dobre volje med vse nas. Te dni opažamo povratek ptic selivk v naše kraje. Prav vse se gotovo še niso vrnile na svoje domove, a v večjem delu Krajinskega parka Kolpa (in v Beli krajini) številne že obnavljajo svoja gnezda.

 

Nekatere so vidno izmučene, a jih to ne ustavi, da ne bi pridno obnavljale svojih domov ali gradile nova gnezda in se vneto pripravljale na valjenje jajc in potem vzrejo zaroda. Nekatere - kot kmečka lastovka, na primer, bodo vzredile dva zaroda, najbolj vnete mogoče celo tri, preden se zopet odpravijo na dolgo pot pred zimo v toplejše kraje.

 

Na naš poziv, da nam sporočite svoja opažanja, se javlja veliko ljudi:

- Valči Plut iz Gribelj, je zabeležila prihod štrka v Griblje 22. marca, njegova družica štorklja pa je prišla za njim dan pozneje (ko je samec gnezdo lepo uredil!),

- v ovčji hlev v Velikih Selih 6 pri Adlešičih so se vrnile kmečke lastovke 29. marca popoldne (lani 6. aprila),

- Anka Kapele iz Velikih Sel, je pod Lipovicami slišala kukavico na veliko soboto 3. aprila. (Glede kukavice pa smo vas že tako opozorili - imejte vedno pri roki kaj denarja, saj bo vaše finančno stanje v tem letu odvisno prav od tega, koliko imate v žepu tisti hip, ko jo prvič v letu slišite).

 

Seveda pa na podatke, ki nam jih bodo poslali naši mladi sodelavci iz osnovnih šol še čakamo, saj bodo ti kompleksnejši.

 

Kaj pa Vi, ste tudi opazili kakšno zanimivost? - Sporočite nam jo, saj bo vsak podatek pomemben, mogoče tudi zanimiv za objavo na naših spletnih straneh. Še posebej veseli bomo fotografij.

 

Pripravil: Boris Grabrijan

 

Datum novice 05-04-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner