::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveVuzem v Beli krajini

Vuzem ali Velika noč v Beli krajini!

 

Vuzem – praznik praznikov, ko so mize polne odličnih jedi, je zaključek 40 dnevnega posta (korizme). Preden pa sedemo na nedeljsko jutro k polno obloženi mizi, je potrebno narediti marsikaj. Po vseh pripravah na praznik je žegnanje jedil, vode in ognja le vrhunec priprav na praznovanje.

 

V Starem trgu ob Kolpi (zavarovano območje narave Krajinski park Kolpa) je dušni pastir župnik Jože Pavlakovič, ki soupravlja tudi župnijo Spodnji Log -Nemška Loka, skrbi še za 15 podružnic in tudi danes jih je bilo treba obiskati. Župnika mnogih talentov (poleg župnišča ima tudi mizarsko delavnico, ki jo imenuje Jožefova mizarska delavnica), ki vneto obnavlja infrastrukturo na celotnem območju, smo obiskali pri blagoslovu v cerkvici sv. Marije Magdalene v Gorenjih Radencih in pred kapelico sv. Marije Romarke v Sodevcih. Tu nam je pri obredu prebral pripoved Franca Saleškega Finžgarja (pisatelj in župnik) o njegovem doživljanju velike noči v otroških letih. Ker je slika v kapelici že zelo obledela, je krajanom tudi predlagal, da jo do prihodnjega leta skupaj obnovijo. Gospod Pavlakovič je znan tudi kot dober rezbar, torej bo njegov prispevek pri obnovi gotovo pomemben.

 

V Bisernicah iz leta 1906, pa Ivan Šašelj, župnik v Adlešičih, piše tudi o pregovorih v Adlešičih:

 

- za sadjarje: " Ako se trese nerodovitno sadno drevo veliko soboto, ko se zopet zvoni oglasijo, potem zopet rodi".

- in za živinorejce: "Kosti od mesa velikonočnega jagnjeta, ki se blagoslavlja veliko soboto, je dobro shraniti. Ako dobi govedo belo oko, vzemi te blagoslovljene kosti, sežgi jih in stri v prah ter ta prah natrosi v oko. Govedo ti bo ozdravilo".

 

 

Datum novice 03-04-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner