::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSejem drobnice

Obujen sejem drobnice v Adlešičih živi!

Na pobudo lokalnih rejcev drobnice je Društvo rejcev drobnice Bele krajine pred leti obnovilo sejme drobnice na večih koncih Bele krajine. Vsi razen adlešiškega so hitro zopet zamrli, živi pa sejem v Adlešičih. Rejci tradicionalno pripravijo sejem teden dni pred trgatvijo, ko naj bi se vinogradniki oskrbeli z jagnjetino in bravino za trgače.

Tokratni sejem v soboto 13 septembra je sicer obiskovalo veliko rejcev in »firbcev«, na prodaj pa je tokrat pripeljal ovce le en rejec in sicer Stanko Pašič iz Štreklejvca. Prvič se je zgodilo, da živali ni pripeljala na sejem družina Grabrijan iz Velikih Sel., ki je običajno pripeljala plemenske živali tako belokranjske pramenke kakor tudi oplemenjene jezersko solčavske pasme ovac. Na prodaj so bili sicer odločni ovni pasme belokranjska pramenka – vsi najboljšega genotipa ARR/ARR, ki naj bi bil odporen na praskavec. Včasih so na sejem rejci pripeljali tudi po več deset prikolic z živino, tokrat pa žal zelo skromno, a vseeno živahno. Obiskovalci so imeli na sejmišÄu poleg pijače naprodaj tudi jagnječo pečenko.

 

V soboto 20 septembra pa bo v Šmartnem pri Litiji Državna razstava drobnice in Državno tekmovanje v striženju ovac. Na ogled bo več kot 150 živali, veliko kulturnega dogajanja, delavnic za otroke, na pokušino bodo različni izdelki iz mesa in mleka drobnice, oskrbeli pa se boste lahko z različno opremo, ki jo potrebujejo rejci, prav tako pa tudi z volnenimi izdelki. Na dvajsetih stojnicah pa se bodo predstavljala različna društva in podjetja. Dogajanje bo potekalo od 10 do 20 ure, v vsakem vremenu, saj je dovolj pokritih površin.

Zmagovalec se bo udeležil svetovnega prvenstva v striženju ovac.

 

Istočasno (20 septembra) bo v Munchenu potekalo mednarodno tekmovanje strižcev alpskega prostora, na katerem sodeluje lani tretjeuvršÄeni Andrej Škibin iz posestva VremšÄica.

 

Datum novice 13-09-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner