::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave8. OCENJEVANJE DOMAČIH ŽGANJ

 

Ocenjevanje domačih žganj in sadnih sokov je potekalo 16.3.2010 na domačiji Raztresen v Rimu v Beli krajini. V oceno je bilo prinesenih 10 sokov in 39 žganj in likerjev, ocenjeno pa je bilo tudi 8 vzorcev sokov z dodatkom vina. Vzorce je ocenila 5 članska komisija:
Andrej BAJUK - predsednik, univ.dipl.inž.živ.teh., KGZ Novo mesto
Denis IMŠIROVIĆ - član, univ.dipl.inž.živ.teh., Vizir d.o.o.
Damijan VRTIN - član, univ.dipl.inž.agr., KGZ Novo mesto
Stanislav MUHIČ - član, univ.dipl.inž.agr., SDBK
Bojan PAVLIN – član, ČZBK
Kakovost ocenjenih žganj in likerjev je zelo visoka, kar kažejo tudi ocene. Žganja so navduševala s svojo sadnostjo, mehkobo. Najboljše žganje je bilo brinjevo žganje Jakobčič Ivana iz Metlike, najboljši liker je bil kutinov liker Blaža Kočevarja iz Semiča in najboljši medeni liker Maksimiljana Vajde iz Metlike.
Napake so bile redke. Te so izhajale predvsem iz osnovne surovine oz. iz napak alkoholne fermentacije (zaznava acetaldehida, kisline, etilacetata kot posledica delovanja ocetnokislinskih bakterij v sami brozgi ali vinu).
Število vzorcev žganj narašča iz leta v leto, povečuje pa se tudi kakovost.
Število vzorcev sokov je nekoliko nižje kot preteklo leto.Med vzorci sokov je bilo na eni strani opaziti visoko kakovost, kjer je bilo zaznati sadnost, prijetno svežino, primerno zrelost, harmoničnost, na drugi strani pa napake pri pasterizaciji (previsoka temperatura), nezrelost sadja, neharmoničnost. Velja tudi opozoriti, da ni vsaka vrsta sadja primerna za sok oz. je potrebno sok dodatno tehnološko obdelati za uživanje. Najboljše je bil ocenjen motni sok izabele Brinc Antona iz Gribelj.
Letos smo prvič, sicer izven konkurence, ocenili 8 vzorcev sokov z dodatkom vina (»bouli«). Vzorci so se pokazali izredno pitni, ne dvomim pa, da tudi tržno zanimivi. Tokrat so bili v oceni vzorci dveh lastnikov (Vizir d.o.o. iz Lokev in Martina Pečariča iz Čuril), v naslednjih letih pa lahko pričakujemo več vzorcev tovrstne pijače tudi drugih pridelovalcev soka in vina.
Vsem dobitnikom priznanj čestitam za dosežene uspehe.
Koordinator za KD in DD na KGZ NM:
Andrej Bajuk, univ.dipl. ing.živ.teh.

 

Rezultate si lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://www.kmetijskizavod-nm.si/aktualno/dogodki

Datum novice 16-03-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner