::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveRokodelska delavnica z Vero Vardjan v Sodevcih

V okviru projekta

POVEZOVANJE IN USPOSABLJANJE ROKODELCEV TER RAZVOJ CENTROV ROKODELCEV, pristop LEADER Lokalna razvojna strategija Dolenjske in Bele krajine za obdobje 2007-2013 izvaja Javni zavod Krajinski park Kolpa delavnice, ki jih vodijo izkušeni rokodelci.

 

V torek 9. marca je izkušena mojstrica Vera Vardjan na delavnici "OBLIKOVANJE GLINE v izdelke domače obrti" skozi skrivnosti obdelave gline popeljala navdušence iz Polanske doline. V prijetnem okolju Turizma na vasi Rade, v Sodevcih pri Starem trgu (Bela krajina), so sprva skeptični navdušenci ustvarili številne lepe izdelke.

 

Mojstrica Vera Vardjan, sicer imetnica več certifikatov DUO, ki jih podeljuje posebna komisija pri Obrtni zbornici Slovenije, je v nekaj preprostih korakih popeljala tečajnike skozi posamezne faze obdelave gline.

 

Čeprav je bilo v začetku vse skupaj videti kot zgodba iz "Butalcev - če bo okroglo bo lopata, če bo špičasto pa vile..."  je v nekaj minutah pod spretnimi prsti nastala lepa piščalka v obliki kure. Kot je povedala belokranjska rokodelka Vera so nekoč lončarji, ki so tržili svoje izdelke po vaseh in za to uporabljali konjsko vprego, takšne in drugačne piščali menjali za hrano za konje, lončene izdelke pa gospodinjam prodajali za denar. Ker za piščali ni bilo potrebno dajati od hiše denarja, pač pa oves ali seno, so tudi otroci prišli do prepotrebnih igrač.

 

In podobno kot nekoč kmečka deca, so se veselili tudi udeleženci delavnice, ki so v nadaljevanju naredili veliko preprostih a simpatičnih izdelkov, ki so vsekakor ponos svojih avtorjev.

 

Navdušencev veliko. Se nam torej ob Kolpi obeta množica mojstrov lončarstva, ki je z izjemo Vere Vardjan v Beli krajini skoraj izumrlo?

 

Datum novice 10-03-2010 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner